Nyt netværk: Bankerne tager ikke kvinderne alvorligt
Netværket Kvindeøkonomien har sparket gang i en økonomisk kvindebevægelse med en konference på Christiansborg, der behandler kvinders økonomiske problemer.
Kvinder er godt med, når det handler om husholdningsøkonomien og andet, der har at gøre med både hjemmet og familien, men ikke når det handler om større ting.
En ny undersøgelse foretaget af Gallup for Danske Bank viser, at hver fjerde kvinde slet ikke sparer op til sin pension, og ifølge tal fra Nordea ejer kvinder aktier for 45 mia. kr. – det svarer kun til halvdelen af, hvad mænd ejer aktier for.
Dette var blot nogle af de tal, der blev præsenteret, da netværket Kvindeøkonomien sparkede en ny økonomisk kvindebevægelse i gang med en konference på Christiansborg mandag.
Fremtidsforsker i Future Navigator Louise Fredbo Nielsen redegjorde for kvinders økonomiske bevidsthed.
Ifølge Louise Fredbo Nielsen skal kvinders bevidsthed om økonomi ses i en trappekontekst. På nederste trin findes husholdningsøkonomien, og her er kvinderne fint med.
De finansielle virksomheder tager heller ikke den kvindelige del af målgruppen alvorligt
»Vi ved, at vi skal minimere udgifter, kigge tilbudsaviser, spare op og booke ferier i god tid. Vi skal sørge for fællesskabet. Men jo længere vi bevæger os op ad stigen, jo mere bøvlet bliver det,« fortalte Louise Fredbo Nielsen.
Ifølge hende begynder kvinder at stå af, så snart det begynder at handle om ting som realkredit og pension, og øverst på trappen findes aktier og investeringer, hvor der findes færrest kvinder.
Seniorrådgiver i Geelmuyden Kiese, Anna Thygesen, tog også ordet i første del af konferencen, hvor primært kvinders generelle ageren og problemer med økonomi blev diskuteret.
Ifølge hende er det vigtigt, at også de finansielle virksomheder tager ansvar og ikke må glemme, at kvinder agerer ud fra andre købsparametre end mænd. Men kvinder skal også tage deres egen økonomi alvorligt.
”Det er usexet og ubehageligt at tale om økonomi. Men de finansielle virksomheder tager heller ikke den kvindelige del af målgruppen alvorligt. De tror, at kvinder har samme tilgang til penge og økonomi som mænd, og når de endelig kommunikerer direkte til kvinderne, er det lyserødt med glimmer på,” sagde Anna Thygesen.
Hun argumenterede blandt andet for, at damebladene skulle blive bedre til at behandle privatøkonomi, der ellers i høj grad er tabubelagt.