Hvis du er rig som 30-årig, er du det typisk resten af livet
Hvis man tjener godt som 30-årig, er der en stor sandsynlighed for, at man også gør det resten af arbejdslivet, skriver Politiken onsdag.
Omvendt, hvis man ligger i bunden, er risikoen for, at man sidder fast, overhængende, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som følger fem årgange, 1950-54, fra de er 30 år, til de nu er 60 år.
»Man bliver let fanget i bunden, hvis man først får en skæv start på arbejdslivet. Mobiliteten i bunden er ikke så høj, som man kunne tro«, siger Jonas Schytz Juul, analysechef i AE-rådet, til Politiken.
De 10 procent med den højeste livsindkomst har været blandt de 10 procent rigeste i tre fjerdedele af deres arbejdsliv, mens de fattigste 10 procent lå i den gruppe i 60 procent af tiden, viser analysen.
De rigeste er typisk direktører eller selvstændige, mens de fattigste ofte har været arbejdsløse eller syge i perioder eller ufaglærte uden fuldtidsarbejde, skriver Politiken.
Ser man på den samlede livsindkomst før skat og uden pension, har de 10 procent rigeste tjent fem gange så meget som de fattigste 10 procent. Dog ’kun’ fire gange så meget, hvis man ser på den disponible indkomst.
»Det betragter jeg ikke som en voldsom indkomstforskel«, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos, til Politiken.
Mads Lundby så gerne en større mobilitet opad blandt de lavestlønnede, men han mener, at de høje danske overførselsindkomster og den høje mindsteløn er med til at forhindre det.
AE-rådet fremhæver uddannelse som afgørende faktor.
»Desværre er der stadig en høj grad af social arv, hvor børn af ufaglærte har den største risiko for at stå uden uddannelse som voksne«, siger Jonas Schytz Juul til Politiken.
Kilde: Politiken