Boligejere løber større kursrisiko med populært flekslån
Det er ikke helt uden risiko at vælge flekslån, hvis man skal ud af dem i utide.
F5-lånet er i fuld gang med at overhale F3-lånet som mest populære flekslån. Men de boligejere, der vælger den længere løbetid påtager sig måske uden at vide det en væsentlig kursrisiko.
Jo højere renten er, desto større er kursrisikoen. Men da renten på F5-lånet har været historisk lav længe, har det ikke været et tema. Men efter at renten er faldet endnu mere, bør kursrisikoen igen veje tungt, inden man vælger sit boliglån.
I april blev F5-obligationerne refinansieret til en rente på 0,75. Dengang endte kursen i 101,34. Siden er renten faldet, og kursen er dermed steget til 103,58.
Den højere kurs betyder, at hvis man skal indfri sit F5-lån nu, skal man altså betale to kurspoint ekstra. Et flekslån kan kun indfris til dagskurs, hvorimod et obligationslån altid kan indfris til kurs 100.
»Risikoen for indlåsning er vel nærmest væk med de lave renter, så man skal ikke være bange for ikke at kunne komme ud af det. Og når renten er lav, bør det ikke være lige så stort tema, som når renterne er høje,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.
Skulle renten stige yderligere, løber man heller ikke den store risiko, selv om kursgevinster på kontantlån er skattefrie. For der skal nemlig ikke betales skat en kursgevinsten, hvis den opnås i forbindelse med salg af boligen.
»Ofte hører man om, at man skal passe på med at optage F3-lån og F5-lån, da det kan blive dyrt at komme ud af før tid. Det kan i princippet gå begge veje, men da renterne har været faldende over en årrække, har en del danskere gennem de senere år oplevet at få et kurstab på flekslån ved førtidig indfrielse,« siger Christian Hilligsøe Heinig.
Prisforskellen på F5- og F3-lån bliver endnu mindre, når prisforhøjelserne i realkreditsektoren slår igennem i løbet af sommeren. Renten på et F3-lån er i øjeblikket minus 0,03-0,09 pct. Renten på F5-lånet er ca. 0,20 pct.