Renten afgør, hvor dyr en bolig du køber
Man får dobbelt så dyr bolig nu som i 2000 for de samme penge.
Renten er helt afgørende for, hvor dyre boliger vi køber. I dag kan man for en månedlig boligudgift på 25.000 kr. komme til at eje en bolig til 4,7 mio. kr. I 2000 gav samme beløb adgang til en bolig til blot 2 mio. kr.
Det viser beregninger, som Realkredit Danmark har foretaget. Beregningerne viser, at det reelt ikke kun er udviklingen i priserne, der afgør, hvor store boliger vi kan købe. Renten er afgørende.
»Boligpriserne ser i sig selv ikke så voldsomme ud, når man tager højde for de meget lave renter og stigningerne i de disponible indkomster over årene. Omvendt understreger beregningerne også, at boligmarkedet i de dyreste områder er sårbare den dag, renterne stiger mærkbart,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.
Han har regnet på, hvor meget bolig man kan købe for pengene, hvis man er villig til at sætte 25.000 kr. af om måneden i budgettet til boligen og selv kommer med 5 pct. af købsprisen i udbetaling. Boligudgifterne er sammensat af et fast forrentet realkreditlån med afdrag over 30 år, et banklån med afdrag over 30 år, boligskatter samt udgifter til el, vand, varme og vedligeholdelse.
De 25.000 kr. om måneden i 2016-niveau er justeret bagud i tid med udviklingen i den disponible indkomst. I dag kan man købe et væsentligt dyrere hus end for 5, 10 eller 15 år siden. Det skyldes kombinationen af lavere renter og fremgang i den disponible indkomst i perioden.
Ikke engang prisnedturen efter finanskrisen øgede mulighederne for at købe dyrere bolig.
»Dengang havde vi også den mærkelige kombination af store prisstigninger på boligmarkedet og stigende renter - begge dele dæmpede i sagens natur købsmulighederne for dem, der gerne ville ind på boligmarkedet,« konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.
De lave renter betyder også, at den såkaldte boligbyrde nu er lav på landsplan, men gennemsnitlig i København.
»Det understreger også, at de meget lave renter i vid udstrækning er blevet priset ind på boligmarkedet i københavnsområdet. Hvis renten stiger med eksempelvis 2 pct.-point fra det nuværende niveau, så går boligmarkedet i Storkøbenhavn til at være relativt dyrt i en historisk sammenhæng, mens det stadig ser billigt ud på landsplan. Det afspejler i høj grad, at landets dyreste boligområder er relativt mere følsomme over for evt. fremtidige rentestigninger,« mener Christian Hilligsøe Heinig.