Privatøkonomi

Kursen på 2 pct. lån afgør boligejeres lånevalg

Flere boligejere vælger fast forrentede lån igen, og det er der en god forklaring på.

Artiklens øverste billede
Valget af boliglån afhænger i høj grad af renten på de fast forrentede lån. Foto: Colourbox

2 pct. lånet har udviklet sig til en afgørende faktor for danske boligejeres lånevalg. Når kursen er attraktiv, strømmer boligejerne mod fast rente. Når kursen falder, vender vi tilbage til flekslånene.

Efter en periode, hvor boligejerne i stigende grad har vendt sig mod F3- og F5-lån, stiger interessen nu igen for fast rente. Det hænger sammen med, at kursen i længere tid har ligget på den rigtige side af 95.

I 2. kvartal var 46,1 pct. af de udbetalte lån til boligejerne med fast rente mod små 34 pct. i 1. kvartal. Til sammenligning faldt andelen af F3/F5-lån fra 41,5 til 37,5 pct.

»Udviklingen er knapt så overraskende set i lyset af, at det 30-årige fast forrentede 2 pct.-lån kom tilbage i en fornuftig kurs gennem 2. kvartal, og samtidig rykkede kursen på det 30-årige 2,5 pct.-lån op tæt på kurs 100 for siden at lukke for tilbudsgivning i slutningen af kvartalet,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Andelen af fastforrentede lån i bruttoudlånet i 2. kvartal blegner dog fortsat sammenlignet med første halvår af 2015. Dengang lå andelen oppe omkring 80 pct. - og dermed var 8 ud af 10 udbetalte realkreditlån med fast rente. På daværende tidspunkt var kurserne en spids bedre end i dag, og vi var også vidne til en historisk stor konverteringsbølge, der helt automatisk løftede andelen af fast forrentede lån i bruttoudlånet.

Konverteringsaktiviteten har været afdæmpet i første halvår af 2016, men rentefaldet over de seneste måneder har dog sat ekstra blus under konverteringsaktiviteten op til opsigelsesfristen her ultimo juli.

»Vores udlånstal indikerer samlet set, at fast forrentede lån fortsætter med at spise markedsandele fra variabelt forrentede lån. I de seneste data fra Nationalbanken udgør andelen af fast forrentede lån godt 39 pct. af det samlede udlån til ejerboliger og fritidshuse på sektorniveau, og fastholdes den aktuelle tendens i lånevalget, er kursen sat mod, at vi i nær fremtid kan passere en milepæl i form af en andel på 40 pct. af udlånet,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Samlet set har omtrent 84 pct. af boligejerne i 2. kvartal fået en rentebinding på minimum tre år. Omvendt er der dog stadig en del låntagere, der vælger meget kort rentebinding i form af enten en halvårlig rente via flekskort eller en 1-årig rente via det klassiske F1-lån. Det valgte næsten hver sjette låntager.

De afdragsfrie lån udgjorde de 47,5 pct. af bruttoudlånet i 2. kvartal. Over det seneste års tid har afdragsfriheden bevæget sig omkring de 50 pct. af bruttoudlånet.

»Der synes ikke at være nogen nye tendenser under opsejling i forhold til boligejernes anvendelse af afdragsfrihed.Det understreger nok engang, at udbredelsen af afdragsfrie lån synes at have toppet, og nu så småt er på retræte,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

I øjeblikket udgør afdragsfrie lån 50,8 pct. af det samlede udlån til ejerboliger og fritidshuse på sektor-niveau mod 56,4 pct. tilbage på toppen i 2012/2013.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.