Højsæson for svindel: Tjek din bankkonto
Mange har ikke skænket bankkontoen en tanke, men der er en ekstra god grund ti at gøre det netop nu.
Ikke nok med at danskerne sjusker med datasikkerheden på ferien. Mange af os tjekker heller ikke, om de kan være blevet ofre for datakriminalitet i løbet af sommerferien, der ellers er højsæson for den slags. I følge en undersøgelse fra Deloitte har 28 pct. af dansker endnu ikke tjekket om alt er, som det skal være efter ferien.
For var dit kreditkort med ude i baglokalet på den spanske restaurant. Tog det italienske hotel fotokopier af dit pas? Var du så ivrig for - endelig at komme på wifi i Berlin, at du glemte alt tænke på, hvorvidt det nu også var en sikker forbindelse?
»Der er ingen tvivl om, at man er ekstra disponeret for brud på datasikkerheden, når man er ude at rejse,« siger cyberekspert i Deloitte Kim Schlyter.
Derfor er det også en god idé at holde øje med sit kontoudtog i tiden efter ferien, for der kan blive trukket penge mod din vilje. Pengeinstitutterne er som regel gode til at opdage kortmisbrug, vurderer Deloitte. Alligevel er der god grund til selv at holde øje, mener Kim Schlyter.
»Hvis først en hacker får adgang til ens kreditkortoplysninger, er der jo frit spil for at bruge penge, indtil man selv eller banken opdager det. I Danmark får man heldigvis erstatning for den slags misbrug, hvis kreditkortet er privat. Det betyder dog ikke, at man ikke selv bør kigge ekstra godt på kontoen, når man har tilbragt et par uger sydpå,« siger han.
Ifølge Deloitte har omnkring 250.000 danskere inden for de seneste to år oplevet, at deres kreditkort har været misbrugt.
»Vi ved fra vores undersøgelser, at mere end hver fjerde ser passivt til, hvis kreditkortet fjernes fra deres synsfelt under ferien, f.eks. når de betaler for maden på en restaurant. Vi ved også, at danskerne i stol stil genbruger deres koder, ligesom de laver passwords ud fra simple oplysninger som fødselsdage eller kæledyr. Det er alt sammen guld værd for cyberkriminelle, der er ude på at svindle,« siger Kim Schlyter.
I Danmark får man erstatning, hvis ens kreditkortoplysninger bliver misbrugt.