Privatøkonomi

Find rundt i boligopslaget

Der er mange nye begreber, som man skal lære, når man kaster sig ud i en boligjagt. Ejendomsmægler og indehaver af ti Home-forretninger Lone Bøegh Henriksen uddyber her, hvad begreberne i et boligopslag helt konkret betyder og gør dig klogere på, hvor du skal være særligt opmærksom.

Artiklens øverste billede
Grafik: Trine Münster-Swendsen/Meia Movers

Kontantpris

Kontantprisen er den pris, som boligen koster, hvis man havde pengene i pungen og kunne betale kontant. Kontantprisen er den rene pris, som ikke tager højde for omkostninger og andet.

Ejerudgift

Ejerudgiften er den udgift, man har ved at bo i boligen. Altså de faste udgifter der er, når man ser bort fra de lån, som man måske har taget for at finansiere boligen. Det er udgifter som grundskyld, ejendomsværdiskat, vandafledning, forsikring- og fællesudgifter og så videre.

Udbetaling

Udbetalingen er den del af prisen, som man skal betale, når man indgår aftalen enten med en ejendomsmægler eller med en anden sælger. Udbetalingen er den del af købesummen, som man lægger, når sælger har accepteret det købstilbud, som man har givet på ejendommen.

Brutto og netto

Begreberne brutto og netto dækker over det månedlige beløb, som man betale for sit lån før og efter skat. Brutto er den udgift, som man har, før man tager højde for en eventuel skattefordel. Netto er modsat den udgift, man har, når man tager højde for den skattefordel, som man måtte have. På et boligsopslag står ofte en såkaldt standardfinansiering. Brutto og netto-udgifter kommer oveni ejerudgifter, forbrug og leveomkostninger.

Offentlig vurdering

Den offentlige vurdering er et udtryk for den faktor, der ligger til grund for beregning af ejendomsværdiskat og grundskyld. Lige nu er det dog ikke noget, der spiller en vigtig rolle, når man kigger på bolig, fordi den offentlige vurdering er forældet, og der i fremtiden formentligt vil komme en modernisering af beskatningen på fast ejendom.

Liggetid

Liggetid er et udtryk for, hvornår boligen er sat til salg og i hvor lang tid, den har været til salg. Hvis man kigger på en bolig, så er det en god idé at forholde sig til, hvad den gennemsnitlige liggetid er for det område, man kigger i, for at fornemme, om boligen er forkert prissat, eller om der er noget rent byggeteknisk, man skal have undersøgt.

Boligareal

Antallet af kvadratmeter, som er beboelige. Boligarealet betyder rigtig meget for boligens økonomiske værdi og for brugsværdien. En bolig kan godt indeholde mange kvadratmeter, men være uhensigtsmæssigt indrettet. Så det er vigtigt at kigge på, hvor boligeffektiv et hus eller en lejlighed er. Er en bolig dårligt indrettet, så bliver den uforholdsmæssigt dyr at bo i, fordi den eksempelvis bliver overflødigt dyr at opvarme og vedligeholde.

Grundareal

Grundarealet er selve grundens areal. Man skal forholde sig til, hvor stor grunden er, fordi det har betydning for ejendommens værdi. Det kan være en god idé at se på, hvor stor grunden er i forhold til, hvad der er typisk for området. Køber man en lille grund, hvor der til de fleste huse følger en stor grund, så kan det have en negativ betydning for ejendommens prisudvikling. En stor grund kan til gengæld være krævende og dyr at holde, ligesom der betales grundskyld i forhold til størrelsen.

Antal værelser

Begrebet har forskellig betydning alt efter, om man kigger på hus eller lejlighed. I forbindelse med et opslag på en lejlighed, betyder værelser det antal rum, der er i alt. I et hus dækker begrebet derimod over antal soverum, og her medregner man ikke stue og andre rum.

Kælderareal

Kælderareal viser størrelsen på kælderen. Det anses af mange som et brugsareal, man får ud over boligens reelle areal. Kælderen er ekstra kvadratmeter, man kan disponere over, og som har en anvendelsesværdi, fordi det gør boligen større og kan bruges til for eksempel opbevaring.

Kvadratmeterpris

Når man dividerer kontantprisen med det antal af kvadratmeter, som huset er, så får man prisen pr. kvadratmeter. Hvis man er på boligjagt, er det en god idé at se, hvad der er sædvanligt for ejendomme i området. Hvis prisen er højere eller lavere end gennemsnittet, er det en god idé at være opmærksom på, om der er nogle særlige forhold, som gør sig gældende.

Byggeår

Byggeåret afslører, hvornår en bolig er opført. Det kan være et godt sted at kigge, hvis man går efter en bestemt stil eller kvalitet. Byggeåret har indflydelse på, hvilke materialer der er brugt i det givne hus og på, hvilke karakteristika et hus rummer som for eksempel stukloft, træloft eller andet tidstypisk.

Prishistorik/Prisudvikling

Man kan se, hvordan en bolig har ændret sig i pris ved at se på prishistorikken. Hvis en bolig er blevet nedsat flere gange, så indikerer det, at den er sat til salg til en forkert pris. Når en bolig har været sat til salg længe, så mister den købers interesse, og det kan faktisk være en fordel at kigge på en ejendom, der er blevet nedsat i pris mange gange. Hvis der ikke er stor interesse for en bolig, så er sælger måske mere villig til at sælge til en pris, der rent faktisk ligger under markedet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.