Privatøkonomi

Boligejere vælter over i fast rente - det koster dem penge

Lån med fast rente lokker. Konsekvensen er, at boligejerne skal have flere penge op af lommen.

Artiklens øverste billede
Andelen af fastforrentede lån er steget fra knap 35 pct. til knap 40 pct. Flekslån udgør fortsat lidt over 60 pct. af lånene til boligejere. Foto: Jens Dresling.

Danske boligejere strømmer over i fastforrentede lån, men må dermed også indstille sig på, at deres månedlige udgifter til boligen stiger.

På bare et år har boligejerne herhjemme optaget fastforrentede lån for yderligere 49 mia. kr. I samme periode er mængden af variabelt forrentede lån - også kaldet flekslån - faldet med 15 mia. kr. Det viser tal fra Nationalbanken.

Ifølge en boligøkonom udnytter boligejerne de rekordlave renteniveauer til at sikre sig langt ud i fremtiden.

»Forskellen mellem kort og lang rentebinding er siden sidste år faldet ganske betragteligt og har resulteret i fastforrentede lån på meget attraktive niveauer,« siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Hun peger på, at det 30-årige fastforrentede 2 pct.-lån igen har rundet kurs 98,50. Det er så tillokkende, at endnu flere boligejere vil skifte til fast rente i de kommende måneder, vurderer hun.

»Da 2 pct.-lånet for første gang nogensinde nåede så attraktive kursniveauer sidste forår, valgte rigtig mange boligejere at binde renten på det niveau. Men der var også mange, som ikke fik handlet, inden vinduet lukkede igen. Nu er vinduet så åbent igen,« siger Mira Lie Nielsen.

Boligejere, der skifter fra variabel rente til fast rente, må dog også finde sig i, at deres månedlige ydelse højst sandsynligt stiger. Har man et 2 pct.-lån på en mio. kr., er den månedlige bruttoydelse knap 4.500 kr. På de mest populære flekslån er ydelsen cirka 3.700 kr.

Desuden får man afdraget hurtigere på sin gæld ved at vælge variabel rente. Det viser beregninger, som Nykredit har lavet for Finans.

»Det er billigere med flekslån her og nu og vil sikkert også være det i en tid fremover. Men renten på de variabelt forrentede lån bliver ikke ved med at være så lav - og så vil den månedlige ydelse stige,« siger Mira Lie Nielsen.

Låntype Mdl. bruttoydelse Mdl. nettoydelse Mdl. afdrag Mdl. rente og bidrag
2 pct. fast rente 4.478 3.822 2.130 2.348
F1 3.686 3.527 3.120 566
F3 3.775 3.543 2.943 832
F5 3.698 3.463 2.857 841
F-kort 3.648 3.397 2.750 898

Kilde: Nykredit. Beregningen er foretaget den 25/08-2016. Der er regnet på et nyt lån med et provenu på 1 mio. kroner mod pant i fast ejendom inden for 0-80 pct. af ejendommens værdi. Alle lån er med afdrag. I beregningen er anvendt Totalkredits standard bidragssatser, som afhænger af blandt andet låntype og belåningsinterval.

Mira Lie Nielsen mener, at flekslån er et godt valg for boligejere, som udelukkende kigger på den månedlige ydelse, eller som har en kort tidshorisont i deres bolig. Hun anbefaler især F-kort-lånet. Det er et lån med en løbetid på tre år, men renten fastsættes hvert halve år.

Det bedste råd er at benytte de lave renter til at afdrage på sin gæld, understreger hun. Det giver en bedre beskyttelse både mod rentestigninger og faldende boligpriser.

De seneste tre år er andelen af afdragsfrie lån faldet markant, så de nu udgør 50,5 pct. af det samlede realkreditudlån til boligejerne.

Andelen af fastforrentede lån er steget fra knap 35 pct. til knap 40 pct. Flekslån udgør fortsat lidt over 60 pct. af lånene til boligejere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.