Bankers opfordring til studerende: Tag SU-lån - også selv om du ikke har brug for pengene
Et SU-lån er simpelt hen så lækkert, at de studerende bør tage det og gemme pengene.
Godt 450.000 unge, eller et sted mellem 30 og 40 procent af de studerende, har i dag et SU-lån, men det burde være mange flere, lyder rådet fra to storbanker ifølge Politiken mandag.
De faldende lånerenter har gjort de statslige SU-lån til markedets billigste forbrugslån – med vilkår, der er så attraktive og indbydende, at de næsten ikke er til at stå for. Derfor sluger finansgiganten Nordea nu al privatøkonomisk snusfornuft og opfordrer de unge til at få hentet et fordelagtige SU-lån ud af statskassen – også selv om de ikke har akut brug for pengene, skriver Politiken.
»Jeg har også altid haft den opfattelse, at man ikke skal låne penge, hvis man ikke har brug for det, men sådan ser jeg ikke på det længere, når det gælder SU-lån, de er simpelthen blevet for lækre«, siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen til Politiken.
»I dag er mit råd til de studerende dette: Se at få taget et SU-lån, sæt pengene ind på en separat konto, og lad dem stå der uden at røre dem, til du har afsluttet dit studie. På den måde har du faktisk sikret dig selv en utrolig billig opsparing, markedets billigste, der så passende kan bruges som indskud til din første andels- eller ejerbolig«, forklarer Ann Lehmann Erichsen.
Fordelene ved de statsgaranterede studielån er markante. Der er ingen gebyrer, bidrag og administrationsudgifter af betydning. De unge kan vente op til to år efter endt studie med at begynde tilbagebetalingen, og hvor lånerenten på et SU-lån er 4 procent, mens man studerer, falder renten til bare 1 procent, så snart studiet er overstået.
Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen ser også SU-lånet som et af markedets for tiden bedste lånetilbud:
»Det kan konkurrere med de fleste andre lånetyper, som man ellers ville optage til enten forbrug eller indskud til sin første bolig. Og skal man ud at have en bolig efter studiet, er jeg enig i, at der er rigtig meget fornuft i at gemme sit SU-lån og bruge det som indskud eller udbetaling«, siger hun til Politiken.
Både Ann Lehmann Erichsen og Louise Aggerstrøm Hansen understreger, at det altid er billigere at lade være med at låne, for pengene skal jo betales tilbage. Og det hører med på negativsiden, at renten på de ’lækre’ SU-lån kan stige i låneperioden, fordi renten følger den såkaldte diskonto, der er Nationalbankens styrende rente, skriver Politiken.
Kilde: Politiken