Mænd bedre til at få rabat på boligkøbet end kvinder
Mænd er langt bedre til at få rabat på boligkøb end kvinder. Mænd får i gennemsnit en rabat på 4,6 pct., mens kvinderne må nøjes med 3,4 pct. viser en analyse, som Nordea Kredit har foretaget for Finans.
Analysen er baseret på alle handler via Danbolig de seneste tre år, hvor der kun står ét navn på købsaftalen. Resultatet er nedslående læsning for kvinder. Kvinder er nemlig ikke nær så gode til at forhandle prisen ned som mænd. Tendensen går igen i alle landsdele i alle tre år både på ejerlejlighedsmarkedet og husmarkedet.
»Der er derfor næppe tale om en tilfældighed, men snarere en tendens, hvor kvinderne snyder sig selv ved ikke at presse hårdt nok på, når prisen skal forhandles,« mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.
Kvinderne bør tage både hjørnetænder og rejste børster med, når den endelige pris skal på plads.
Hvis man tager udgangspunkt i en bolig, hvor den sidste udbudspris er sat til 1 mio. kr., så svarer et afslag på 4,6 pct. hos mændene til, at de kan nøjes med at trække 954.000 kr. op af lommen for at blive ejer af boligen. Det er en rabat på 46.000 kr.
Ligger afslaget kun på 3,4 pct. som i kvindernes tilfælde, vil prisen lyde på 966.000 kr. og rabatten på 34.000 kr. Mændene har altså opnået en rabat, der er 12.000 kr. højere end kvinderne pr. 1 mio. kr. bolig, hvilket svarer til at deres afslag er 35 pct. højere end kvindernes. Er der tale om en bolig til 2 mio. kr., er mændenes afslag 24.000 kr. højere end kvindernes.
»Det er mange penge, kvinderne snyder sig selv for. Hvis vi spørger kvinderne selv, vil de helt sikkert have mange bud på områder, hvor de hellere ville have brugt de 12.000 kr., de kunne have sparet på en bolig til 1 mio. kr., ved at presse hårdere på, når slutforhandlingen gik i gang. Det er simpelthen ærgerligt, at forskellen er så stor,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.
Hun har ikke nogen forklaring på, hvorfor der er så stor forskel.
»Men eftersom tendensen er tydelig på tværs af både huse og lejligheder og går igen over hele landet, er det svært at forestille sig, at det kan skyldes ret meget andet end køn. I stedet er forklaringen nok, at kvinderne ikke er nær så aggressive, når de forhandler, og ikke tør eller vil presse sælgerne lige så meget som mændene.«
Lise Nytoft Bergmann opfordrer kvinderne til at være opmærksom på problemstillingen og glemme alt, hvad de har lært i flinkeskolen.
»Kvinderne bør tage både hjørnetænder og rejste børster med, når den endelige pris skal på plads. I modsat fald risikerer de at betale en højere pris end en tilsvarende mand ville have gjort,« siger Lise Nytoft Bergmann.
Danbolig sidder på ca. 20 pct. af det danske boligmarked.