Hvilken boligboble? Priserne steg mere før finanskrisen end efter
Risikoen for en boligboble er overvurderet, mener BRFkredit.
Boligpriserne er høje i de store byer, men myten, om at de er steget med rekordfart, holder ikke.
De steg nemlig markant mere før finanskrisen end efter, viser en analyse, som BRFkredit har foretaget.
»Det sætter diskussionen om en boligboble lidt i perspektiv. Priserne i København er altså ikke steget så meget som i 0'erne,« siger afdelingsdirektør i BRFkredit, Mikkel Høegh.
Det er specielt i København og i mindre grad Aarhus, at frygten for en boligboble har været til stede. Frygten har været så stor, at Finanstilsynet har strammet reglerne for långivning i de to store byer.
Specielt ejerlejlighedspriserne har været i fokus i København. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris er i dag 34.183 kr. Det er lidt højere end før finanskrisen, hvor prisen var 31.849. BRFkredit har sammenlignet prisudviklingen i de seks år før finanskrisen og de seks år efter frem til i dag.
Tallene viser, at lejlighederne steg langt mere eksplosivt før finanskrisen end efter. I 2000 var gennemsnitsprisen 11.657 kr. Seks år efter var prisen steget med mere end 20.000 kr. Til sammenligning steg priserne blot 11.866 kr. efter finanskrisen.
Samme billede ses med parcelhusene i København. De steg næsten 17.000 kr. pr. kvadratmeter fra 2000 til 2006, hvor de toppede i 27.479 kr. Fra 2010 til 2016 steg de blot 8.000 kr. til 30.972 kr.
Boligmarkedet i København skiller sig markant ud fra det resterende boligmarked, men i resten af Danmark er tendensen den samme.
Ifølge BRFkredit er det ikke overraskende, at boligpriserne er højere nu end før finanskrisen. Der har været en pæn indkomstfremgang, og de historisk lave renter holder hånden under boligpriserne.
»Der er langt fra tale om et samlet boligmarked. Danmark er splittet. I storbyerne ser vi stigende priser, mens vi andre steder i landet ser det modsatte,« konstaterer Mikkel Høegh.
Det giver sig markant udslag, når man sammenligner prisudviklingen for hele Danmark før og efter finanskrisen. I de seks år op til finanskrisen steg huspriserne over 5.000 kr. til 12.997 kr. pr. kvadratmeter. Fra 2010 til nu er priserne steget fra 11.824 til 12.609 kr. Der er altså tale om en stigning på under 1.000 kr., og den gennemsnitlige kvadratmeterpris er stadig lavere nu end i 2006.
»Det er langt fra alle steder i landet, vi ser stigende priser. Priserne falder fortsat i flere af landets kommuner,« konstaterer Mikkel Høegh.
Mange steder i landet toppede priserne omkring 2007, men enkelte steder er der igen sat prisrekord. Det er Frederiksberg, København, Aarhus og Skanderborg eksempler på.