Følg disse tre råd ved din næste lønforhandling
Mange finder det ubehageligt at bede om mere i løn, men god forberedelse kan afhjælpe nervøsiteten, mener ekspert.
Får du svedige håndflader, når du sidder over for din overordnede og skal argumentere for, hvor meget du er værd?
Så er du ikke alene.
Ifølge en ny undersøgelse fra Deloitte finder 25 pct. af danskerne det ukomfortabelt at skulle forhandle lønstigninger, tillæg og bonusser med deres leder.
Det resultat kan man nikke genkendende til i fagforeningen Djøf. Ifølge lønforhandlingschef, Helene Rafn, har mange medlemmer svært ved at tale rosende om deres egen indsats, fordi de ser sig selv som en del af en gruppe.
Men ubehaget ved samtalen kan til dels overvindes, hvis man er velforberedt, siger Helene Rafn, der giver tre råd til, hvad man skal have styr på ved lønforhandlingen.
»En af de største, klassiske fejl, folk laver, er, når de kun fokuserer på, hvad de har leveret, frem for hvad de vil levere i fremtiden. De fleste får kun en lønstigning, fordi virksomheden forventer, at man vil levere fremadrettet, så man skal se på virksomhedens udfordringer og argumentere for, hvordan man vil være med til at løse dem,« siger hun.
»Man kan sagtens gå efter det hele, men man skal have en klar idé om sin prioritering. Rent psykologisk kan det være svært for en chef at sige nej rigtig mange gange i træk, når man kommer med det ene kreative forslag efter det andet,« siger Helene Rafn.
Endelig skal man have gjort sit forarbejde og undersøgt, hvor man står på lønstigen i forhold til tilsvarende stillinger i samme branche, så man kan underbygge sit krav. Og så bør man begynde forhandlingen på et lidt højere niveau.
»Hvis man spiller ud med det fuldstændigt rimelige og realistiske resultat, giver man ikke mulighed for at bevæge sig efter de argumenter, modparten kommer med. Så kan man kun være stejl og ultimativ, og det er ikke særlig hensigtsmæssigt i en forhandling,« siger Helene Rafn.
I Deloittes undersøgelse er det særligt det ene køn, der finder samtalerne ubehagelige. Blandt kvinderne svarer 29 pct., at de ikke bryder sig om forhandlingerne, og det er ærgerligt, mener HR-chef i Deloitte, Heidi Persson.
»Det er jo vigtigt at føle sig værdsat og set, når man går på arbejde, så selvfølgelig skal man kunne have en ærlig snak om, hvordan man belønnes. Jo mere åben man er om sine forventninger, des bedre kan ens leder forsøge at efterkomme dem. Og hvis man har ambitioner om mere, skal man selvfølgelig sige til,« siger hun.
Man har ret til en lønsamtale mindst én gang om året, hvis man arbejder et sted med overenskomst.