Privatøkonomi

Gigantiske aktieudbytter proppes i madrassen

De seneste to år er der sat udbytterekord.

Der bliver sendt rekordmange penge tilbage til investorerne i form af udbytter, men mange af pengene bliver ikke brugt her og nu. Foto: Lærke Posselt Foto: Lærke Posselt

Danskerne får igen et rekordstort udbytte udbetalt. Men de mange penge bliver formentlig ikke sendt ud i forbrug, men bliver i madrassen.

Det samlede aktieudbytte endte på 58,2 mia. kr. i 2016. Det fremgår af en ny og opdateret værdipapirstatistik fra Nationalbanken.

Det er det tredje højeste niveau i statistikkens 16 årige levetid. Det er kun aktieudbytterne i 2006 og 2015, der overgår 2016. Det samlede aktieudbytte blev 75,6 mia. kr. i 2006 og 88,3 mia. kr. i 2015.

»Det betyder, at aktieudbytter i de seneste to år slår alle rekorder. Konkret løber aktieudbytter for 2015 og 2016 samlet set op i svimlende 146,5 mia. kr.,« siger cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer.

Udbetalingerne er så voldsomme, at de er med til at øge danskernes disponible indkomster. Det burde understøtte privatforbruget, men det gør det nok ikke, vurderer Tore Stramer.

Det skyldes, at aktieformuen er skævt fordelt og primært befinder sig hos familier med i forvejen høje indkomster. Dertil kommer, at en stor del af udbyttebetalingerne sker til pensionskasser, investeringsforeninger og udlændinge mv.

Med de høje udbytter hører også nogle store formuegevinster i form af kursstigninger. Så også formuegevinsterne kommer relativt set de mest velhavende til gode.

»Man skal derfor heller ikke sætte næsen op efter at de seneste års voldsomme fremgang i aktieudbytter giver et markant skub til privatforbruget nu og her,« siger Tore Stramer.

Den store fremgang i aktieudbytterne skal helt naturligt ses i lyset af, at aktiemarkedet har været præget af store kursstigninger i de seneste år, samtidig med at danskerne generelt er flittige til at spare op. Det danske C20-indeks er steget med hele 45 pct. siden starten af 2014.

Der er dog ubetinget grund til at glæde sig over de store aktieudbytter, fastslår Tore Stramer. De er en bekræftelse af, at der er fornuftig fremgang i den private sektor herhjemme.

De store børsnoterede virksomheder har været i stand til at øge indtjeningen ganske fornuftigt de seneste år. Det afspejler sig også i beskæftigelsen, der er steget ganske meget i den private sektor.

Læs også