Privatøkonomi

Leasing hitter som aldrig før hos private bilkøbere

Privatleasing brager frem på bilmarkedet. I 2016 leasede knap 35.000 private bilkøbere deres nye bil. Det er rekord.

2016 satte ny rekord i privatleasing på bilmarkedet, viser nye tal fra Finans og Leasing. Årets leasingfavorit blev Peugeot 208. Foto: JP

Danskerne leaser biler på livet løs. På bare tre år er antallet af privatleasede biler vokset 153 pct.

Før du privatleaser
Privatleasing brager frem. Men før du kaster dig over privatleasing, er det værd at huske:
 • Gør dig klart, om du vil beholde bilen i et år, tre år eller måske mere. Det er vigtigt at få på plads, før du skriver under.
 • Få overblik over dit årlige kilometerforbrug - både nu og i fremtiden. Det er dyrt at overskride det aftalte antal kilometer, men samtidig dumt at betale for noget, man ikke har eller vil få brug for.
 • Vær opmærksom på, at tilvalgt ekstraudstyr kan blive dyrt. Få derfor styr på ekstraudstyret i tilbuddene på markedet. Så er der måske penge at spare.
 • I leasingperioden skal du behandle bilen så nænsomt, som var det din egen. Det betaler sig nemlig ved afleveringen.
 • I en 36 mdr.-kontrakt kan du allerede efter 12 mdr. vælge at stoppe aftalen. Så du kan tidligt holde øje med det næste gode tilbud frem for at strække det til sidste fløjt.
 • Få forsikringsbehandlet evt. stenslag og rudeskift før bilen afleveres, og få gerne bilen gennemgået i god tid før den officielle afleveringsdato. Så har du tid til at samle op på eventuelle skader ud over slid og ælde.
 • Husk at rengøre bilen ved aflevering og husk evt. instruktionsbog og ekstranøgler.

Sidste år valgte i alt 34.956 danskere at privatlease deres bil hos bilforhandleren, viser nye tal fra interesseorganisationen Finans og Leasing.

»Leasing er gået fra at være noget, som dybest set var forbeholdt ganske få private bilejere til nu at være noget, som er attraktivt for ret mange,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Helt lavpraktisk er væksten i privatleasing drevet af de mange gode tilbud, der er dukket op de senere år.

Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom i FDM

I bilkredse forklares udviklingen som et miks af mange ting. Men helt overordnet er den eksplosive vækst i privatleasing drevet af, at krig om kunderne har fået bilfabrikkerne til at skrue på priserne, så bilforhandlerne har fået mulighed for at sænke priserne, lyder det fra bilisternes talerør FDM.

»Helt lavpraktisk er væksten i privatleasing drevet af de mange gode tilbud, der er dukket op de senere år. Derfor handler det meget om, hvilke rabatter bilfabrikkerne giver leasingselskaberne, så de kan sammensætte en attraktiv ydelse,« siger Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom i FDM.

Kilde: Finans og Leasing

At priserne er faldet, afslører et hurtigt kig rundt på bilforhandlernes hjemmesider. Her er der flere tilbud med en udbetaling på under 5.000 kr. og månedlige leasingydelser på 1.500-2.000 kr.

Leasing er gået fra at være noget, som dybest set var forbeholdt ganske få private bilejere til nu at være noget, som er attraktivt for ret mange.

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv

Tilbuddene er i et prisleje, der pludselig gør privatleasing attraktiv for en bred målgruppe, som ellers skal lægge 20 pct. i udbetaling, hvis de vil købe ny bil, lyder meldingen.

»20 pct. i udbetaling bliver hurtigt til rigtig mange penge. Derfor er det billigt at komme ind på privatleasingmarkedet, og det har helt sikkert haft en effekt på, hvor attraktiv leasing er for private bilkøbere,« siger Allan Skytte Christensen.

Top 5 i privatleasing

De mest privatleasede biler i 2016:

 • 1. Peugeot 208: 3.434 stk.
 • 2. Peugeot 308: 3.334 stk.
 • 3. VW Polo: 2.574 stk.
 • 4. Peugeot 108: 1.513 stk.
 • 5. VW Golf: 972 stk.

Kilde: De Danske Bilmportører

I Finans og Leasing jubler direktør Christian Brandt over udviklingen. Især fordi han venter, at fremgangen vil fortsætte.

»Det er klart, at den eksplosive vækst, som vi har oplevet de senere år, ikke kan fortsætte. Omvendt kan vi ikke se, hvorfor leasing ikke skal komme til at sidde på halvdelen af markedet for salg af nye privatbiler,« siger Christian Brandt.

I 2016 leasede 22 pct. af de private bilkøbere deres nye bil, viser tal fra Danmarks Statistik.

Finans Briefing giver dig hver dag alle de mest interessante nyheder, eksklusivt udvalgt af vore redaktører og leveret til din indbakke. Tilmeld dig her og styrk overblikket.

Læs også
Top job