Privatøkonomi
0

Hver fjerde sommerhus er overbelånt

Nye regler vil lette lånepresset fra mange sommerhusejere.

Sommerhusmarkedet har ikke for alvor rejst sig efter finanskrisen. Flere sommerhusejere har derfor relativt store lån i deres huse. Foto: Ernst Van Norde

Boligopsvinget er gået uden om sommerhusmarkedet. Hver fjerde sommerhus er i dag overbelånt, viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

Overbelåning opstår, når realkreditlånet udgør en større andel end 60 pct. af sommerhusets værdi. Det gør sig altså gældende i 25 pct. af tilfældene, viser analysen.

Sommerhuspriserne er slet ikke fulgt med det øvrige boligmarked de senere år, men har nu stabiliseret sig. Men på landsplan er priserne stadig nede med ca. 25 pct. siden toppen i 2007.

»Små 75 pct. af sommerhusejerne holder sig aktuelt inden for den maksimale lånegrænse på 60 pct. i forhold til realkreditlånet, men omtrent godt hver fjerde sommerhusejer har en såkaldt overbelåning,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Når en bolig er overbelånt, kan man kun sælge den, hvis man indfrier den del af boliggælden, der ligger over grænsen. Det sker typisk med et banklån til en væsentlig højere rente. Overbelåning er derfor ofte ensbetydende med, at man bliver bundet til sin bolig. For mange kan et nyt lovforslag dog blive redningen.

Regeringen har fremsat lovforslag om at øge lånegrænsen for sommerhuse til 75 pct. af sommerhusets værdi gældende pr. 1. maj, og det vil efter alt at dømme blive vedtaget. Med en belåningsgrænse på 75 pct. af sommerhusets værdi skrumper andelen af overbelånte sommerhusejere fra godt 25 pct. til lidt mere end 5 pct.

»I sig selv vil faldet i overbelåningsgraden dog ikke have den store betydning for den berørte sommerhusejers private økonomi. Dog vil det give en hjælpende hånd, hvis sommerhusejeren overvejer at sælge boligen, da en højere maksimal lånegrænse må forventes at give et mindre løft i efterspørgslen efter sommerhuse,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Ud over et mindre løft til efterspørgslen efter sommerhuse, er det formentlig primært eksisterende sommerhusejere med belåningsgrader på i omegnen af 50-60 pct., der får størst glæde af en højere belåningsgrænse, mener han.

KommunenavnGennemsnitlig belåningsgradKommunenavnGennemsnitlig belåningsgrad
Guldborgsund52Nordfyns48
Bornholm51Jammerbugt48
Frederikssund51Aalborg48
Vordingborg50Helsingør48
Kalundborg50Norddjurs47
Odsherred50Varde47
Slagelse50Gribskov47
Halsnæs49Frederikshavn47
Ringkøbing-Skjern49Hjørring46
Syddjurs49Fanø46

Kilde: Realkredit Danmark

Specielt de, der har et banklån ved siden af, vil kunne mærke det. De får bedre muligheder for at lægge banklånet om til et realkreditlån. Derved kan typisk spares en hel del udgifter på rentefronten.

Der vil dog være omkostninger med en sådan omlægning, og man skal dermed sikre sig, at gevinsten ved omlægningen overstiger omkostningerne. Som tommelfingerregel vil man typisk skulle have et banklån på i omegnen af 100.000 kr., før øvelsen kan betale sig.

»Denne grænse er ikke sort/hvid og meget afhænger i sagens natur af renteforskellen mellem ens banklån og det realkreditlån, man ønsker at hjemtage,« siger Christian Hilligsøe Heinig.  

Omtrent hver fjerde sommerhusejer har en belåningsgrad i sommerhuset på mellem 50 og 60 pct. Det er et åbent spørgsmål, hvor mange af disse, der har et banklån. Mange sommerhusejere optager typisk også realkreditlån i friværdien i egen bolig og undgår dermed banklånet i finansieringen af sommerhuset.

»Vores tal viser, at omtrent 20 pct. af de danske sommerhusejere har kombinationen af både et realkreditlån og et banklån,« oplyser Christian Hilligsøe Heinig.  

BRANCHENYT
Læs også