Privatøkonomi
0

Byggeboom: Jyderne bygger flest nye huse

Jyderne er kommet hurtigst ud på den anden side af finanskrisen, hvis man ser på antallet af nybyggede parcelhuse.

Aarhus Kommune og Horsens Kommune har bygget flest nye parcelhuse i 2016. Foto: HOUGAARD NIELS

København har oplevet kraftig befolkningsfremgang de seneste år, men det er i Jylland, at der er skudt flest nye parcelhuse op i 2016.

9 ud af 10 kommuner med flest nye parcelhuse er jyske. Det viser en opgørelse, som Sparekassen Kronjylland har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Aarhus Kommune og Horsens Kommune indtager pladsen som de kommuner, der har bygget de fleste nye parcelhuse i 2016, og det kan skyldes en strøm af nye tilflyttere til de jyske byer, mener cheføkonom Anders Høyer.

»Når der bliver bygget mere i disse kommuner, skyldes det bl.a., at der er kommet mange nye borgere de seneste par år, og at der samtidig er plads til at bygge huse. Det kan være tilflyttere, der bygger et nyt hus, eller nuværende borgere, der sælger deres gamle bolig. Det kunne f.eks. være borgere, der sælger deres gamle lejlighed for at flytte i et nybygget hus,« udtaler Anders Høyer, cheføkonom i Sparekassen Kronjylland, i en pressemeddelelse.

Årsagen til, at København ikke er på listen, er, ifølge Andes Høyer, at der ikke er den samme plads til at udvide antallet af huse, og at folk har en tendens til at flytte sammen på mindre plads.

I stedet bliver der bygget flere lejligheder i hovedstaden. Begge dele ser Anders Høyer som et positivt tegn på, at danskerne siden finanskrisen har fået flere penge mellem hænderne.

»Nybyggeri er samtidig blevet mere attraktivt ved, at huspriserne er steget over de seneste år i alle kommunerne i top 10, og der er kommet lidt mere gang i boligsalget. Hermed er nybyggeri blevet mere fordelagtigt i forhold til at købe et eksisterende hus. Det hjælpes så også på vej af, at husholdningernes økonomi er blevet forbedret,« siger Anders Høyer.

Nybyggeriet sakker dog stadig bagud i forhold til handlen med eksisterende parcelhuse, der er tilbage på niveauet før finanskrisen.

Antallet af de nybyggede parcelhuse ramte sit laveste punkt i 2013, hvis man kigger på årrækken 2006-2016, men siden er det gået fremad.

Dansk Byggeri er positivt stemt over for udviklingen. Ifølge dens prognose vil byggeboomet fortsætte, for i 2017 forventer brancheforeningen 6.000 nye parcelhuse.

BRANCHENYT
Læs også