Privatøkonomi
0

Nye tal: Laveste antal tvangsauktioner i ni år

667 gange var hammeren sat til at falde på en tvangsauktion i årets første kvartal.

Tvangsmarkedet toppede for alvor i de første måneder af 2010, hvor Danmarks domstole 1.585 gange måtte indkalde til første tvangsauktion. Foto: Carsten Andreasen.

Tre måneder er gået, og allerede nu er der noget at glæde sig over, hvis gælden er tungere end pengepungen, og stablen af girokort har hobet sig op i betalingskøen.

Det hidtidige antal af begærede tvangsauktioner er nemlig det laveste et år er startet ud med siden 2008.

Det viser en opgørelse, som boligsiden Boliga og Tvangsauktioner.dk har foretaget.

667 gange var hammeren således sat til at falde på en tvangsauktion* i årets første kvartal, mens der i samme periode sidste år var 26 flere hammerslag i landets fogedretter.

Flot start

Antallet af tvangsauktioner er det laveste et år er startet ud med i de seneste ni år. Vi skal nemlig helt tilbage til år 2008, hvor der i årets første måneder blot blev begæret 382 auktioner, for at finde et lavere antal.

Men selvom det antal allerede var højere end årene før, hvor der i samme periode kun blev begæret henholdsvis 232 og 313 tvangsauktioner*, var det først i 2009, det egentlige kvantespring blev udført.

I forhold til i de første tre måneder af 2008 var antallet af tvangsauktioner nemlig steget med 685 - fra starten af januar til slutningen af marts 2009. I den periode blev der således begæret intet mindre end 1.067 tvangsauktioner.

Tvangsmarkedet toppede dog for alvor i de første måneder af 2010, hvor Danmarks domstole 1.585 gange måtte indkalde til første tvangsauktion.

- Tvangsauktionsmarkedet bølger generelt op og ned. Fra 2009 til og med 2013 var der en stor stigning i antallet af tvangsauktioner, som var en konsekvens af finanskrisen og boligmarkedet, der styrtdykkede, siger Trine Peters, der er afdelingsleder for tvangsauktionssiderne iTvang.dk og Tvangsauktioner.dk.

- Men siden 2013 er boligpriserne og antallet af handler steget, så de folk, der har været på vej på tvang, i stedet har kunnet sælge deres ejendomme i fri handel, ligesom renten også er faldet, så folk har kunnet omlægge deres boliggæld.

Ikke så flot som i slutningen af 2016

Selvom året er startet ud med det laveste antal tvangsauktioner i første kvartal i ni år, er antallet dog en smule forøget i forhold til de øvrige kvartaler af 2016.

Både i andet, tredje og fjerde kvartal var antallet af begærede tvangsauktioner nemlig rekordlave.

Her blev der således blot sendt mellem 632 og 512 tvangsauktioner ud i hver af tre-månedsperioderne.

Hvilket fortsætter den nogenlunde jævnt nedadgående kurve, der har præget tvangsmarkedet siden de omvendte rekordår i 2010, 2011 og 2012.

- Banker og kreditforeninger har i løbet af de senere år med politisk hjælp skærpet kravene til deres kunder bl.a. ved at indføre reglen om, at man selv skal stille med fem procent, når man vil optage et lån, så folk i dag er bedre rustede, siger Trine Peters.

Her kan du se villaer, der er begæret på tvangsauktion lige nu.

*Boliga og Tvangsauktioner.dk har beregnet antallet af begærede 1. auktioner hvert kvartal siden 2006.

BRANCHENYT
Læs også