Privatøkonomi
BREAKING
0

Nyt rentefald: Få et 2 pct. lån med historisk lavt kurstab

Nyt rentefald gør det muligt at købe en større og dyrere bolig.

Det har stort set aldrig været billigere at få et fast forrentet lån end nu. Foto: Michael Hansen

Det populære 2 pct. boliglån er banket op i en historisk attraktiv kurs på 98,6. I december var kursen blot 94,7. 2 pct. lånet med afdragsfrihed ligger også i en flot kurs og har rundet 97.

Stigningen på 4 kurspoint har stor betydning for boligejerne, der reelt kan købe en større eller dyrere bolig end i december.

»Det er den laveste lange boligrente i seks måneder, og kun to gange tidligere har vi i kortere perioder haft en lavere rente,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

  • Første gang var i begyndelsen af 2015, da frigivelsen af schweizerfrancen skabte et omvendt pres på kronen, og hvor Nationalbanken imødegik presset ved at sætte renten ned.
  • Anden gang var i sommeren 2016, da Brexit skabte panik blandt investorerne.

For boligkøberne har rentefaldet stor betydning. Det gælder, uanset hvilket realkreditlån de vælger. Alle købere kreditgodkendes på baggrund af deres evne til at forrente og afdrage et 30-årigt fast forrentet lån med afdrag.

»Når de lange renter falder, kan køberne kreditgodkendes til et højere beløb. Efterfølgende kan køberne så vælge en anden låntype,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

I december skulle man være i stand til at betale 7.340 kr. efter skat om måneden for at blive kreditgodkendt til et hus til 2 mio. kr.

I dag kan man for det samme beløb blive kreditgodkendt til 2.070.000 kr. Det gælder, hvis man tager udgangspunkt i, at huset finansieres med 80 pct. realkreditlån, 15 pct. banklån og 5 pct. i udbetaling.

»Selv et mindre rentefald, som det vi har været vidne til de seneste måneder, kan have betydning for, om køberne har mulighed for at få fingre på drømmehuset,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Allerede eksisterende boligejere kan udnytte rentefaldet til at overveje, om det er nu de skal have et fast forrentet lån. Kursen på den 30-årige 2 pct. obligation med afdrag er på to år svinget mellem 89,5 og 99,3.

»De boligejere, der har haft mod til at udnytte udsvingene i renten, har derfor haft en fortrinlig mulighed for at skære en stor luns af deres restgæld. Så med mindre man tror på, at de lange renter skal længere ned, er de fast forrentede lån værd at overveje,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Særligt boligkøbere i København og Aarhus, der er bekymrede for, hvad der kommer til at ske med priserne, hvis eller når renten begynder at stiger, bør overveje de fastforrentede lån, mener hun.

»I det tilfælde kan det godt være, at de vil opleve et prisfald på deres lejlighed, men hvis de til gengæld kan snuppe en kursgevinst på lånet, er de ikke så ringe stillet. De fast forrentede lån kan være netop det, der gør, at de kan komme fra lejligheden uden tab.«

BRANCHENYT
Læs også