Privatøkonomi
0

Rentefald åbner nye muligheder for boligejere - kan spare penge og afdrage mere

Faldende renter har skabt nye konverteringsmuligheder kort før opsigelsesfrist.

Med blot halvanden uge til opsigelsesfristen på fastforrentede lån er kursen på det 30-årige 2 pct.-lån steget til 98,70. Dermed har kursen bevæget sig ind i et niveau, som gør det attraktivt for flere boligejere. Foto: Ditte Valente.

Tusindvis af danske boligejere bør overveje at udskifte deres realkreditlån med et lån med en lavere fast rente.

De faldende boligrenter har skabt nye muligheder for at nedkonvertere sit lån og dermed spare penge, lyder meldingen fra både Nykredit og Realkredit Danmark.

Med blot halvanden uge til opsigelsesfristen på fastforrentede lån er kursen på det 30-årige 2 pct.-lån steget til 98,70. Dermed har kursen bevæget sig ind i et niveau, som gør det attraktivt for endnu flere boligejere.

Nykredit har netop ændret sin anbefaling for boligejere med et 3 pct.-lån med afdrag.

»Har man et 3 pct.-lån med afdrag på mindst 1 mio. kr. og en tidshorisont på mindst fem år i sin bolig, bør man skifte til 2 pct.-lånet,« siger seniorøkonom i Nykredit, Jeppe Borre.

En boligejer, som skifter 3 pct.-lånet ud med 2 pct.-lån, får ifølge Jeppe Borre en lavere ydelse og et højere afdrag, som tjener omkostninger og kurstab hjem på fem år. Samtidig får boligejeren en bedre beskyttelse af sin boligformue.

Tager man udgangspunkt i et lån på 1 mio. kr., opnår boligejeren en ydelsesbesparelse efter skat på 120 kr. om måneden. Over hele lånets løbetid løber det op i cirka 80.000 kr. Samtidig øges afdraget hver måned med 430 kr. Og boligejeren får en højere kursfølsomhed på lånet. Det er en fordel, hvis renten stiger, da restgældsværdien i højere grad vil falde med det nye 2 pct.-lån.

Ifølge Realkredit Danmark bliver muligheden for at nedkonvertere sit realkreditlån forstærket af, at det snart er sidste udkald for 2 pct.-lånet. Det skyldes, at lånet har udløb i august 2047 - og dermed snart skal udskiftes. Udskiftningen betyder, at det bliver dyrere at låne, da nye obligationer som udgangspunkt har en lavere kurs.

»Samtidig er der også rigtig god likviditet i de aktuelle serier og dermed ingen risiko for indlåsningseffekt, der kan hæmme potentialet for beskyttelsen af friværdien ved evt. fremtidige rentestigninger,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark,« Christian Hilligsøe Heinig.

Ulemperne ved en nedkonvertering er omkostningerne, som er forbundet med det. Efter 2,5 år er omkostningerne dog tjent hjem af den lavere ydelse og det højere afdrag, mener Nykredit. En anden ulempe er, at man får en højere hovedstol som følge af kurstabet ved optagelsen af det nye 2 pct.-lån.

Den seneste tids rentefald skyldes bl.a., at der i markedet har meldt sig en tvivl om, hvor meget Donald Trump kan levere for amerikansk økonomi. Også det franske præsidentvalg skaber uro.

I hele markedet er der ifølge Nykredit 3 pct.-lån med afdrag og lang løbetid for omkring 75 mia. kr. Herudover er der lån med 3,5 pct. i rente eller højere for knap 90 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også