0

Her er byen, hvor ejerlejlighedspriserne går amok (og det er ikke København)

Fortsat markante prisstigninger på ejerlejligheder. I en bestemt by er der tale om tocifrede stigninger på et år.

Her er byen, hvor ejerlejlighederne er steget markant mest det seneste år.

I en dansk by går sælgerne af lejligheder og ejendomsmæglere og er »maje, maje« tilfredse. For i byen, hvor man udtaler meget som »maje,« er priserne på ejerlejligheder gået amok. På et år er priserne steget 18 pct. Og nej, det er ikke i København.

Der er tale om Danmarks fjerdestørste by, Aalborg.

Udbudsprisen for lejligheder i Aalborg er det seneste år steget med 18 pct., hvis man måler prisudviklingen som et gennemsnit af de seneste 12 måneder og sammenligner med perioden året før. Til sammenligning er udbudspriserne i København ”kun” steget med 7 pct. og i Aarhus 8 pct.

Siden boligmarkedet vendte i 2012, har København været lokomotiv for udviklingen i Østdanmark og Aarhus i Vestdanmark. På det seneste er landets andre storbyer dog også kommet med - ikke mindst Aalborg.

Stigning i udbudspriser for ejerlejligheder:

I pct.Seneste år*Seneste 2 årSeneste 3 årSeneste 4 år
København7213751
Aarhus8172431
Odense5212925
Aalborg18465159

*Marts 2016-17 sammenlignet med samme periode 2015-16. Kilde: Realkreditrådet/Nordea Kredit

»Her er prisstigningerne i øjeblikket tocifrede, og det er bestemt ikke hverdagskost,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Der er flere forklaringer på den udvikling, mener hun:

  • Boligmarkedet har fået det bedre, og de dyre områder har haft mest gavn af de meget lave renter.
     
  • I Aalborg er der blevet bygget meget de senere år ikke mindst omkring havnen, og mange af lejlighederne henvender sig bl.a. til de købestærke seniorer. Det presser udbudspriserne op.
     
  • Der optages stadig flere unge mennesker på landets videregående uddannelser. Det lægger et pres på universitetsbyer som Aalborg. Ikke blot mens de unge mennesker læser, men også efter endt uddannelse fordi mange ønsker at blive boende i byen.

Samme billede ses i Odense. De seneste to år er udbudspriserne steget med 21 pct., og det er på niveau med København og mere end Aarhus.

Tocifrede prisstigninger på blot et år tænder altid alarmlamperne i banker og realkreditinstitutter. Diskussionen om en mulig boligboble har været der i efterhånden flere år.

Først og fremmest bør man købe bolig med brug for øje, og gerne med en tidshorisont på minimum fem år.

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

»Vi mener ikke, at der er tale om en boble i hverken København, Aarhus eller Aalborg, da store dele af udviklingen kan forklares med den lave rente, den stigende beskæftigelse og den gennerelle tilstrømning til de store byer. Det er dog ikke det samme som, at priserne ikke kan falde igen,« advarer Lise Nytoft Bergmann.

For når eller hvis renten stiger, vil det blive sværere for køberne at blive kreditgodkendt, og med mindre rentestigningen falder sammen med andre positive nyheder for privatøkonomien, vil det almindeligvis betyde faldende priser.

»Vi har samme anbefaling til lejlighedskøbere i Aalborg som til lejlighedskøbere i København og Aalborg. Først og fremmest bør man købe bolig med brug for øje, og gerne med en tidshorisont på minimum fem år. Samtidigt bør køberne overveje et fast forrentet lån, som har den fordel, at kursen falder, hvis renten stiger,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Gratist, Registreret: TOOL Oplåst artikel - prøv Finans

FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også