Privatøkonomi
0

Selv store kommuner er ramt: Her falder huspriserne

Det er ikke kun i Udkantsdanmark, at boligmarkedet er ramt.

Viborg er en af de større byer, der er ramt af prisfald de seneste tre år.

Det er ikke kun de helt små udkantskommuner, der er ramt. For trods prisfest på boligmarkedet flere steder i landet falder priserne også i større kommuner. I syv af dem er priserne faldet de seneste tre år, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Boligmarkedet nød i den grad godt af, at renterne faldt i 2015, og i begyndelsen af 2017 rundede den gennemsnitlige kvadratmeterpris på parcelhuse for første gang siden finanskrisen 13.000 kr. Flere steder er priserne højere end før finanskrisen.

Men i de syv kommuner er billedet et helt andet.

»Priserne er faldet mest i Tønder og Varde, og for alle syv kommuner gælder det, at kvadratmeterprisen er under 10.000 kr. Det er væsentligt under gennemsnittet, så her kan man virkelig få meget hus for pengene,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Hvis priserne ellers fortsætter med at stige i hele landet, så vil prisstigningerne nok også brede sig til nogle af de her områder, mener hun.

Her falder priserne:

Kommune

Pris per kvm i 2014

Pris per kvm i 2017

Ændring 

Tønder

5.308 kr.

4.465 kr.

-16%

Varde

8.652 kr.

7.465 kr.

-14%

Skive

7.011 kr.

6.181 kr.

-12%

Norddjurs

6.520 kr.

6.053 kr.

-7%

Lemvig

6.038 kr.

5.755 kr.

-5%

Viborg

9.347 kr.

9.098 kr.

-3%

Mariagerfjord

7.651 kr.

7.459 kr.

-3%

Kilde: Boligsiden.dk

Men inden man køber et hus i én af de syv kommuner, er det en god ide at undersøge, hvad årsagen til faldet i den enkelte kommune er.

»Der er nogle fællestræk for de syv kommuner, hvor priserne falder, men forklaringerne på boligprisernes udvikling i de enkelte kommuner er lige så mange som antallet af dem,« mener Birgit Daetz.

Viborg, Tønder og Varde er i top fem over de arealmæssigt største kommuner. Et stort areal er lig med store landområder, og priserne på by- og landzoner var godt og vel de samme i 2009, mens priserne i byzonerne er steget.

Netop forskellen på priserne i by- og landzoner skyldes en stigende efterspørgsel på huse i byerne og en tilsvarende faldende efterspørgsel i landzonerne.

Ifølge Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) er der sket en stigning i antallet af nedrivningsklare huse, og de forladte huse skræmmer køberne væk og skaber en ond spiral, der igen skaber flere forladte huse.

KORA har lavet en opgørelse over, hvor mange nedrivningsparate huse der er i landets kommuner. I de syv kommuner, hvor priserne falder, er mellem 2,1 og 7,2 pct. af husene klar til at blive revet ned, og det er meget sammenlignet med f.eks. Skanderborg, Odense og Køge, hvor under1 pct. er nedrivningsparat.

BRANCHENYT
Læs også