Privatøkonomi
0

Først lokkede regeringen danskere over i ny pension - nu er man tæt på at aflive den

Mulighederne for at indbetale på en aldersopsparing bliver beskåret kraftigt, hvis regeringens 2025-plan føres ud i livet.

Aldersopsparingen kan komme til at fylde en mindre del af danskernes pensionsopsparinger. Foto: Colourbox

I 2011 blev kapitalpensionen afskaffet og afløst af aldersopsparingen. Politikerne forsøgte med en kontant gulerod at lokke danskerne over i den nye pensionsform. Men med regeringens udspil til en 2025-plan, som regeringen netop har præsenteret, ser det ud til, at aldersopsparingen kan miste pulsen.

Regeringen lægger således op til, at man for fremtiden kun kan indbetale 5.000 kr. årligt til aldersopsparingen. I dag kan man indbetale 29.800 kr. Til gengæld giver ændringerne mulighed for at spare yderligere 50.000 kr. op årligt på en aldersopsparing de sidste fem år før pensionsalderen.

Og det er skidt nyt, vurderer man hos Nordea Liv & Pension.

»Aldersopsparingen har aldrig rigtig vundet indpas hos danskerne, og med forslaget mindsker regeringen samlet set muligheden for at spare op til aldersopsparing henover livet. Isoleret set øger det samspilsproblemet. Fleksibiliteten kommer til at mangle, og generelt kommer danskerne til at mangle en sumudbetaling fra deres pensionsopsparing, som vi kendte det fra kapitalpensionen,« siger Jens Christian Nielsen, der er cheføkonom i Nordea Liv & Pension.

I modsætningen til ratepensionen, der bliver udbetalt i rater, bliver hele beløbet på en aldersopsparing udbetalt på én gang. Der er ikke fradrag på indbetalingerne, men til gengæld skal man ikke betale skat af udbetalingen.

For nyligt kom det igen i fokus, at flere tusinde danskere risikerede at blive modregnet i folkepensionen, hvis de havde sparet for meget op i de sidste år inden pensionen. Den risiko havde man ikke med aldersopsparingen, da den ikke blev modregnet i de offentlige ydelser.

I det hele taget mener Nordea Liv & Pension ikke, at regeringen imødegår de åbenlyse udfordringer, som pensionssystemet har.

»Det er positivt, at regeringen med dagens pensionsudspil anerkender, at samspilsproblematikken udgør en trussel mod det danske pensionssystem. De konkrete forslag indeholder dog en del forringelser af vilkårene til at spare op til pension og at få den udbetalt. Samtidig øges kompleksiteten,« siger cheføkonom Jens Christian Nielsen fra Nordea Liv & Pension og fortsætter: 

»Vi mener således ikke, at regeringens forslag løser de samlede udfordringer på pensionsområdet, ligesom vi havde foretrukket en mere simpel model, som er nemmere at forstå for kunderne. Desværre frygter vi, at de mange regelændringer på pensionsområdet i de senere år vil fortsætte og medvirke til at mindske opsparingslysten blandt danskerne.«

BRANCHENYT
Læs også