Privatøkonomi

Regeringsudspil hæver pensionsalderen ad bagvejen

Det møder skarp kritik, at regeringen de facto hæver pensionsalderen med to år, hvis den kommer igennem med nye regler for selvpensionering.

Når regeringen vil svække reglerne for at trække på pensionsopsparingen før tid, skyldes det ifølge finansminister Kristian Jensen (V), at det er skattebegunstiget opsparing tiltænkt som supplement til folkepensionen. Foto: Rune Aarestrup Pedersen.

Regeringen opgav sine stærkt omdiskuterede planer om at hæve folkepensionsalderen mere, end Folketinget allerede har vedtaget. Men på forhandlingsbordet i Finansministeriet ligger nu et udspil om pensionsopsparing, som reelt vil være en tvungen forhøjelse af, hvornår man kan gå på pension, advarer pensionskassen Pensam.

»De facto indfører man en senere tilbagetrækningsalder,« siger adm. direktør i Pensam Torsten Fels.

I dag kan pensionsopsparere begynde at tære på deres pension fem år før folkepensionsalderen og trække sig helt eller delvist tilbage. Her vil regeringen stramme op og tidligst tillade såkaldt selvpensionering tre år før den officielle folkepensionsalder.

Det, der gør mig så indigneret, er, at man rammer dem, der har arbejdet hårdest og tjener mindst.

Torsten Fels, adm. direktør Pensam

Ifølge Torsten Fels vælger hvert fjerde medlem af Pensam at lade sig pensionere, inden de er 62 år. Pensam er pensionskasse for sosu-assistenter, portører og andre medlemmer af fagforeningen Foa.

»Det, der gør mig så indigneret, er, at man rammer dem, der har arbejdet hårdest og tjener mindst. Det er de færreste, der kan få en førtidspension, selv om de er nedslidte, og ved at stramme reglerne for selvpensionering rammer man deres eneste mulighed for at trække sig tilbage før tid,« siger Torsten Fels.

Formanden for Danmarks største fagforening, 3F, Per Christensen, er enig i kritikken.

»Hvert fjerde af mine medlemmer har forladt arbejdsmarkedet, inden de fylder 60 år. Der må simpelthen være noget moralsk habitus et eller andet sted hos de mennesker, der nu sidder og forhandler,« siger Per Christensen.

Hvornår må pensionen hæves?
  • Pensionskontrakter oprettet før 1. maj 2007 giver ret til at trække på opsparingen som 60-årig.
  • Er kontakten oprettet senere, kan pengene trækkes ud fem år før folkepensionsalderen.
  • Regeringen foreslår, at nye pensionsopsparere fremover først kan trække pengene ud tre år før folkepensionen.

Finansminister Kristian Jensen (V) forsvarer indgrebet med, at der er tale om en skattebegunstiget opsparing tiltænkt livet som folkepensionist:

»Folkepensionsalderen er det, den nu engang er. Hvis folk vil spare op af beskattede midler og leve af det på et tidspunkt, er det deres eget valg. Men når vi giver et skattefradrag, er det, fordi opsparingen er tænkt som et supplement til folkepensionen – og den ordning målretter vi nu.«

DF er ifølge finansordfører Rene Christensen indstillet på at komme regeringen i møde.

»Det er noget, regeringen gerne vil, og vi er ikke afvisende. Det er jo penge, som man har fået et skattefradrag for,« siger han.

En ændring af reglerne vil kun gælde for nye pensionsaftaler.

BRANCHENYT
Læs også