Privatøkonomi

Jagten på historisk lav rente er ikke uden risiko

Det 30-årige 1,5 pct. lån har passeret milepæl, men mulighed for regeringsindgreb er en stor joker.

Jo billigere boliglånet er, desto større er risikoen. Sådan er det også med de fast forrentede lån. Foto: Michael Hansen Foto: Michael Hansen

Jagten på det allerbilligste boliglån er ikke altid uden risiko. De fleste ved, at der er større renterisiko ved flekslånene, men der kan også være stor forskel på risikoen på fast forrentede lån. Derfor er det ikke sikkert, at det 30-årige 1,5 pct. lån, der mandag rundede kurs 95, vil være den bedste løsning på langt sigt.

Standardanbefalingen er da også fortsat et 2 pct. lån.

Der er kommet en stor joker, og det er regeringens planer om, at staten skal overtage belåningen af almennyttigt boligbyggeri. Det er i den sektor, at 1,5 pct. lånet er mest populært, og derfor kan nyheden om indgrebet allerede have sat sig i kursen, mener Realkredit Danmark.

Der er udstedt 30-årige 1,5 pct.-lån for ca. 37 mia. kr. Heraf kan 30 mia. kr. alene henføres til den almene sektor.

»Obligationsanalytikerne mener, at regeringens forslag om, at almene boliger skal finansieres med statslån i stedet for realkreditlån har bidraget til noget af denne kursstigning. Hvis forslaget går igennem, betyder det, at der formentlig vil ske en betydelig omlægningsaktivitet ved konvertering af realkreditlån til statslån. Markederne reagerer så småt på, at der kan blive en betydelig efterspørgsel efter tilbagekøb af 1,5 pct.-obligationerne engang i fremtiden,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Problemet for boligejerne kan være, at serien kan ende med at blive så lille, at den bliver illikvid. Sker det, bliver kursdannelsen helt uforudsigelig. I yderste konsekvens kan det betyde, at boligejerne kan få svært ved at indfri lånet, med mindre de opsiger til kurs 100. Sker det, får boligejerne ingen gevinst, hvis renten stiger.

»Hvis staten overtager finansieringen af de almene boliger, og der herefter opsiges en stor portion af 1,5 pct.-lånene, vil serien ikke længere være særligt likvid, og der vil være en vis risiko for indlåsningseffekt for de tilbageværende boligejere i serien,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Også i BRFkredit anbefaler man boligejerne at tænke sig om.

»Jeg er ikke sikker på, at regeringen gør boligejerne en tjeneste. Dels gør man serierne mindre likvide, dels tager man det mest sikre element ud af serierne. Det betyder, investorerne formentlig vil have en præmie for at købe obligationerne fremadrettet,« siger afdelingsdirektør i BRFkredit, Mikkel Høegh.

Han har svært ved at se, at 1,5 pct. obligationerne skal klare sig ekstraordinært godt i den kommende tid.

»På kort sigt kan man spekulere i at regeringen skal købe op til indfrielse, men på langt sigt er effekten lige modsat,« siger Mikkel Høegh.

I Nykredit følger man nøje kursudviklingen på 1,5 pct. lånet

»Det er klart, at vi løbende holder øje med alle de forhold, der kan påvirke likviditeten af obligationerne, herunder også en eventuel omlægning af realkreditlån i den almene boligsektor,« siger seniorøkonom i Nykredit, Jeppe Borre.

BRANCHENYT
Læs også