Privatøkonomi
0

Flere gode nyheder til sommerhusejerne, men...

2017 har været et godt år for det slumrende sommerhusmarked.

Der har været meget at glæde sig over for sommerhusejerne i år, og det var tiltrængt. Foto: Sofia Busk

Juni var også en god måned for danske sommerhusejere, og dermed føjer den første sommermåned sig til rækken af gode måneder i år. Priserne er steget, og efter en række lempelser - blandt andet forhøjede lånegrænser - er der kommet gang i salget.

Men billedet er langt fra rosenrødt, viser de nye tal fra Boligsidens markedsindeks. Således er priserne faldet i to regioner i Danmark siden sidste år. Størst har prisfaldet været i Midtjylland.

Salgstiderne er med et gennemsnit på 280 dage over 100 dage højere end for almindelige parcelhuse og næsten tre gange højere end for ejerlejligheder. Længst tid tager det at sælge sommerhuse i Syddanmark med 362 dage skarpt efterfulgt af Nordjylland med 352 dage.

Salgspriser for sommerhuse, juni 2017:

 Gn.snitspris pr. kvmÆndring pr. månedÆndring pr. år
Hele landet15.188 kr.3,9 %2,3 %
Hovedstaden19.062 kr.3,0 %2,9 %
Midtjylland14.857 kr.4,3 %-2,1 %
Nordjylland13.123 kr.4,6 %0,5 %
Sjælland13.697 kr.3,2 %7,5 %
Syddanmark16.324 kr.5,3 %-0,7 %

Kilde: Boligsidens markedsindeks

Overordnet set er der fremgang for det trængte sommerhusmarked, og den har været tydeligt de seneste måneder.

I juni måned var gennemsnitsprisen for en enkelt kvm. sommerhus knap 15.200 kr. Det er 3,9 pct. mere end i maj.

»Vi ser prisstigninger i samtlige landets regioner. I region Sjælland er der tale om et decideret prishop med en stigning på hele 7,5 pct.,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

De stigende priser er en naturlig følge af det stigende sommerhussalg i maj efter den hævede grænse for realkreditlån på sommerhuskøb, mener hun.

»De nye regler har gjort det billigere at låne penge til et sommerhuskøb, og det betyder, at gruppen af potentielle købere vokser. Samtidig har mange, der måske allerede gik med købstanker, pludselig råd til at byde mere i en sommerhushandel end tidligere. Det vil, i kombination med det overvældende salg i maj og en generel øget efterspørgsel i juni måned få priserne til at stige.«

Salgstiden er også faldet, og det betyder, at køberne skal slå til hurtigere end tidligere.

»Særligt i Region Hovedstaden, der dækker nogle af landets mest populære sommerhusområder langs den nordsjællandske kyst, er salgstiden i bund. Niveauet ligger nu på 179 dage, og det er den absolut korteste salgstid for regionen siden Boligsiden.dk begyndte at måle i 2010,« konstaterer Birgit Daetz.

Region Hovedstaden er desuden det område i Danmark, hvor nedslaget faldt mest fra maj til juni. Den gennemsnitlige rabat på sommerhushandlerne faldt med 6,1 pct.

»Allerede inden Folketingets realkreditændring trådte i kraft 1. maj, så vi et sommerhusmarked på vej op. Med regelændringen har salget nu fået et boost, og selv om der traditionelt bliver solgt flest sommerhuse i årets sjette måned, kan vi godt regne med pæne salgstal i juli,« siger Birgit Daetz.

BRANCHENYT
Læs også