Privatøkonomi
0

Tålmodige boligkøbere kan spare tusindvis af kroner

Liggetiden er stadig afgørende for, hvor stor en besparelse, man kan hente, når man køber ny bolig. Men der er stadig anseelige penge at spare trods stigende boligpirser over stort set hele Danmark.

Et boligkøb handler selvfølgelig om pris - men også om behov både nu og på sigt.

Man skal kysse mange frøer, før man finder sin prins. Og det kan være sandt for boligkøberne, der muligvis skal se rigtig mange huse, før de finder det hele rigtige.

Og er man villig til at se nærmere på de villaer og rækkehuse, hvor liggetiden afslører, at det ikke er tale en frisk debuteret kandidat, kan der være flere penge at spare.

Så meget blev der givet i forhandlingsrabat
  • Fra nul til tre måneder: - 2,9 procent
  • Mellem tre og seks måneder: - 4,5 procent
  • Mellem seks og tolv måneder: - 5,1 procent
  • Mere end et år: -6,3 procent
For tallet for den procentvise besparelse, man kan lokke ud af sælger, bliver højere og højere, jo længere en liggetid villaen bærer rundt på. Det viser en opgørelse af alle villasalg i 2016 fra boligsiden Boliga.

2,9 procent kunne køberne forhandle sig frem til, hvis de købte huset inden for de første tre måneder, mens den procentvise forhandlingsrabat var 6,3 procent, hvis huset havde været til salg i over et år.

- Hvis huset har en kort liggetid, er det stadig en ny vare på markedet, og så vil man som sælger typisk holde fast i sin strategi, ligesom man er ikke villig til at skære for stor en luns af prisen. Men som tiden går, vil man gerne have afsluttet handlen, og så er man mere tilbøjelig til at acceptere en pris, der er lavere end det forventede, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Og det stemmer ganske godt overens med, at køberne med is i maven kan forhandle de største rabatter hjem.

Det er dog en noget ensporet taktik, hvis man som køber alene fokuserer på, hvor meget man kan forhandle sælger ned. Et boligkøb handler selvfølgelig om pris - men også om behov både nu og på sigt:

- Man skal gøre op, hvad ens behov på længere sigt er, og så er det altid god latin at sætte sig grundigt ind i markedet og undersøge, hvor meget husene i området er blevet solgt for. Det kan man bruge som udgangspunkt for sin forhandling med sælger, siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

- Desuden må man som køber se på huset og vurdere, om der kommer noget andet, der er ligeså godt, eller om det skal være det hus, fordi man har søgt i årevis. Hvis det er tilfældet, må man gøre op med sig selv og måske sin bedre halvdel, om man kan leve med, at huset måske blev et par hundrede tusinde dyrere, end man håbede. Eller risikere, at en anden køber slår til, siger han.

Her kan du se villaer, der har været til salg i over et år

BRANCHENYT
Læs også