Privatøkonomi
0

Sommerhussucces giver ejendomsmæglerne problemer

Der er for alvor kommet gang i både salg og udlejning af sommerhuse.

I uge 29 og 30 er stort set alle udbudte sommerhuse udlejet til både danskere og udlændinge. Foto: Carsten Ingemann

Der er rift om de danske sommerhuse i år. I uge 29 og 30 er stort set alle udbudte sommerhuse udlejet til både danskere og udlændinge. Den udvikling er godt nyt for dem, der lejer sommerhuse ud, men knap så godt nyt for de ejendomsmæglere, der forsøger at sælge sommerhusene. De har nemlig store udfordringer med at få fremvist sommerhusene til interesserede købere.

Det mærker man bl.a. hos ejendomsmæglerkæden Home. Her er man ofte nødt til at fremvise sommerhusene i de få timer, der er til rådighed i skiftedagene i sommerperioden.

»Vi mærker efterspørgslen på den måde, at der er mange klik på husene til salg på nettet, og at folk kigger nysgerrigt på vores butiksfacader. Det største problem kan faktisk være, at husene kan være lejet ud og derfor svære at vise frem i sommerperioden, men vi forsøger at finde løsninger så godt, vi kan – eksempelvis på skiftedagene mellem lejerne,« siger relationschef i Home, Mads Ellegaard.

Sommerhusmarkedet har fået ekstra medvind i år blandt andet på grund af gode nyheder om billigere finansiering af sommerhuset, en udvidet sommerhussæson og helårsbrug efter kun et års ejerskab til pensionister. Salget og priserne er på landsplan steget kraftigt i år.

Foruden en større købsinteresse er der også stor interesse for at leje de danske sommerhuse. Ifølge udlejningsportalen, Campaya.dk, er 96,86 pct. af sommerhusene udlejet i uge 29 og 30.

»Vores køberbarometer for juli viser, at 2 pct. af danskerne har planer om at købe et sommerhus i løbet af det næste halve år. Flest har købsplaner i Region Hovedstaden, her svarer 4 pct. ja,« siger Mads Ellegaard.

Ejendomsmæglerkæden har sammen med YouGov gennemført en spørgeundersøgelse om, hvor mange der kunne tænke sig at tilbringe ferien i sommerhus.

Det svarer 3 ud af 10 danskere, at de vil. 29 pct. svarer ja, heraf er 11 pct. i deres eget sommerhus mens 18 pct. låner eller lejer et hus.

Undersøgelsen viser også, at midtjyderne og københavnerne er de hyppigste gæster i sommerlandet. Her siger 3 ud af 10, at de holder ferie i sommerhus. Nordjylland skiller sig ud. Her vælger kun 22 pct. at holde ferie i sommerhus.

Det er specielt folk i 30’erne, der foretrækker sommerhuset.

»At aldersfordelingen er så lige, skyldes givetvis, at det tit er flere generationer, der mødes på sommerhusferie. At de i 30’erne skiller sig positivt ud med 36 pct., handler nok om, at sommerhusferie er særligt populært for folk med små børn,« siger Mads Ellegaard.

BRANCHENYT
Læs også