Privatøkonomi
0

Lejlighedsmarkedet i København runder to milepæle

Priserne på ejerlejligheder i København er nu steget hver eneste måned i mere end tre år.

En gennemsnitlig lejlighed i København på 85 kvadratmeter er steget med mere end 1,3 mio. kr. siden 2011. Foto: Jens Dresling.

Priserne fortsætter med at stige på markedet for ejerlejligheder i København, og prisstigninger har nu stået på i så lang tid og været så markante, at lejlighedsmarkedet i hovedstaden nu har krydset to milepæle.

Den første milepæl drejer sig om, hvor lang tid prisstigningerne har stået på. I juli steg priserne på ejerlejligheder i København med 0,7 pct. fra juni til juli, når man korrigerer for sæsonudsving, viser tal fra Boligsiden.dk. Dermed er priserne nu steget 40 måneder i træk, hvis man korrigerer for sæsoneffekter.

»Med tanke på hvor volatile månedlige prisdata kan være med mere eller mindre tilfældige udsving fra måned til måned, vidner fravær af månedlige prisfald over en så lang periode i høj grad om et stærkt underliggende prisopsving på de københavnske ejerlejligheder,« lyder det i en kommentar fra Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Den anden milepæl, der blev nået i juli, drejer sig om selve størrelsen på prisstigningerne. Med stigningen på 0,7 pct. fra juni til juli er priserne nu i alt steget med 70 pct., siden priserne bundede ud i slutningen af 2011. På dette tidspunkt kostede en gennemsnitlig lejlighed på 85 kvadratmeter 1.920.000 kr., men med stigningen koster den samme lejlighed nu 3.275.000 kr.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig bidrager tallene fra Boligsiden.dk til diskussionen om, hvorvidt der er tale om en boble på ejerlejlighedsmarkedet i København. Cheføkonomen peger selv på, at der har været en indhentningseffekt fra kriseårene og at de historisk lave renteniveauer samt en bedring i økonomien samt tilflytning til København har bidraget til prisstigningerne.

»Det store spørgsmål er blot, om forklaringerne dækker fuldt ud i forhold til en prisstigningstakt på hele 70 pct. siden slutningen af 2011. Ingen kan imidlertid sige noget med to streger under i forhold til, om vi aktuelt oplever en prisboble,« lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

»Når det er sagt, kan vi dog roligt konkludere, at de senere års kraftige prisstigninger på ejerlejligheder i sig selv øger risikoen for et senere tilbageslag i priserne på markedet for ejerlejligheder – især hvis renterne før eller siden stiger mærkbart. Noget af denne risiko kan dog imødegås som boligejer, hvis man benytter sig af et fastforrentet lån, hvor værdien af ens restgæld mindskes i tilfælde af stigende renter.«

BRANCHENYT
Læs også