Privatøkonomi
0

Mælk og kød bliver dyrere: Prisstigningen på varer er den højeste i fem år

Inflationen steg med 1,5 pct. på årsbasis i juli, viser tal fra Danmarks Statistik

Arkivfoto: Niels Christensen

Højere priser på dagligvarer som kød, mælk, smør og kaffe betyder, at inflationen er større end den har været i fem år.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik steg det samlede forbrugerprisindeks 1,5 pct. i juli i forhold til samme måned sidste år. Det er den højeste årlige stigning siden december 2012, hvor forbrugerpriserne steg med 2,1 pct. på årsbasis.

Den markante årsstigning i juli i forhold til juni skyldes især højere prisændringer på teletjenester, fødevarer, charterrejser samt leje af sommerhuse. Samlet set steg tjenestepriserne med 2,7 pct. i forhold til samme måned sidste år, og det er en væsentlig årsag til de højere forbrugerpriser i juli.

Den største prisstigning det seneste år findes på fødevarer og ikke alkoholiske drikke. Stigningen på 4,1 pct. i forhold til juli sidste år skyldes særligt en stigning i priser på kød, mælk, smør og kaffe. Til gengæld er priserne på møbler faldet.

Fra juni til juli steg forbrugerprisindekset 0,8 pct. Isoleret set trak leje af sommerhuse samt charter- og flyrejser forbrugerprisindekset op med 0,84 procentpoint. Prisstigningerne på disse tre tjenestegrupper hænger i høj grad sammen med sommerferieperioden i juli måned.

BRANCHENYT
Læs også