Privatøkonomi
0

Derfor kan det være en god idé at optage lånet allerede nu

Senere på måneden bliver der skiftet obligationsårgange. Der er bedre kurser og likviditet i de serier, der bliver taget af hylden.

Det er en fordel at være tidligt ude med lånet i denne tid. Foto: Ole Lind

Der kan være penge at hente ved at svinge forbi sit realkreditinstitut i de kommende dage og optage et lån, selv om boligkøbet eller den store ombygning først er planlagt til senere på efteråret.

Forklaringen skal findes i et såkaldt årgangsskifte i de obligationsserier, som ligger bag de danske realkreditlån. Den 1. september bliver der officielt skiftet serier, så de 30-årige obligationer med udløb i 2047 bliver f.eks. pillet ned fra hylderne og erstattet af 30-årige obligationer med udløb i 2050.

Nyt er dog ikke altid det bedste i den finansielle verden, da de nye obligationsserier bliver handlet til dårligere kurser end de nuværende kurser.

»Det vil kunne betale sig at optage realkreditlånet allerede nu, da merydelsen i perioden mellem udbetalingsdato og datoen for en evt. overtagelsesdato vil være mindre end den meromkostning, man får ved at vælge de nye årgange. Ved at vælge de nye årgange betales via en dårligere kurs samt en udgift til kurssikring af på lånet frem mod udbetalingen,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Ifølge Realkredit Danmark vil restgælden på et 30-årigt lån i den nye serie være mellem 17.000 og 20.000 kr. højere end i den gamle serie, hvis man har et lån med afdrag på 1 mio. kr.

Derudover peger man i Realkredit Danmark på, at likviditeten i de ældre serier er bedre end i de nye. Dermed er der ingen risiko for at blive ramt af den såkaldte indlåsningseffekt, som kan opstå, hvis en obligationsserie bliver for lille. Her er risikoen, at én eller en lille gruppe af investorer køber stort set hele serien og dermed kan sætte kursen.

»Dermed har man sikret sig en ekstra god beskyttelse af sin friværdi i boligen i tilfælde af evt. fremtidige rentestigninger,« lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig, der peger på, at realkreditinstituttet skal have de underskrevne lånedokumenter senest den 22. august, hvis man vil optage lån i de gamle serier.

BRANCHENYT
Læs også