Privatøkonomi

Farvel til håndværkerfradraget: Se hvad du fra 2018 ikke længere kan få tilskud til

Boligjobordningen skal forlænges, men målrettes serviceydelser. Dermed lægger regeringen op til et farvel til håndværkerfradraget.

Du kan fortsat få tilskud til rengøring, men ikke længere til nye vinduer eller etablering af jordvarme. Foto: Niels Christensen Du kan fortsat få tilskud til rengøring, men ikke længere til nye vinduer. Foto: Ditte Valente/Polfoto

BoligJobordningen, der udløber i 2017 skal forlænges og målrettes mod serviceydelser. Det foreslår regeringen i sit udspil til finanslov.

Hvis foreslaget vedtages, kan danskerne fortsat hente økonomiske hjælp til rengøring, børnepasning, vinduespudsning og havearbejde. Men med målretningen mod serviceydelser er det slut med håndværkerfradraget fra 2018.

Med håndværkerfradraget lagt i graven mister danskerne bl.a. mulighed for at få fradrag på håndværkerudgifter til følgende ydelser:

  • Energiforbedring af din bolig: Isolering af loft, tag, gulv og vægge. Udskiftning af ruder og vinduer. Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg m.fl.
  • Nye Varmekilder og energiforsyning: Installation af varmepumper, forbedring af ventilation, arbejde på solceller, udskiftning af gasfyrskedler og varmeanlæg m.fl.
  • Klimatilpasning: Kloakarbejde, etablering af dræn, nedsivningsanlæg m.fl.
  • Etablering af ladestik til El-bil
  • Tilslutning af bredbånd
  • Energirådgivning

I Nykredit synes man det er fornuftigt at skrotte håndværkerfradraget, da der er godt gang i byggesektoren og 30 pct. af virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft:

»Det betyder, at der en reel risiko for mere alvorlige flaskehalsproblemer i byggeriet, der kan sprede sig til resten af økonomien. Der er således heller ikke brug for mere støtte til byggeriet i form et særskilt håndværkerfradrag,« skriver cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer i en kommentar.

Konkret foreslår regeringen, at videreføre BoligJobordningen som en permanent ordning målrettet serviceydelser i hjemmet. Dertil ønsker regeringen, at hæve skattefradragssatsen til ca. 40 pct. fra det nuværende niveau på ca. 27 pct. Det maksimale fradragsberettigede beløb skal fortsat udgøre 6.000 kr.

En permanent BoligJobordning målrettet service kan samtidig vise sig at være en god forretning for dansk økonomi, hvis man spørger Tore Stramer fra Nykredit.

»Det gode effekter fås ved, at overlægen fx nu finder det mere attraktivt at betaler sig fra havearbejdet, og dermed frigøre mere tid til at arbejde mere som læge,« skriver han i en kommentar.

Til BoligJobordningen prioriteres 180 mio. kr. årligt fra 2018 og frem.

BRANCHENYT
Læs også