Privatøkonomi
0

Nationalbanken har godt nyt til husejerne: Priserne stiger mere end ventet

Nationalbanken har opjusteret sin forventning til, hvor meget huspriserne vil stige i 2017 og de kommende år.

Priserne på huse vil stige i 2017, 2018 og 2019, lyder det fra Nationalbanken. Foto: Jens Dresling

De danske husejere kan se frem til højere priser og dermed mere friværdi i de kommende år. Faktisk kommer priserne til at stige mere end tidligere ventet.

I hvert fald hvis man skal tro Nationalbankens prognose for, hvordan priserne på huse udvikler sig i de kommende år. Prognosen indeholder nemlig en opjustering af de forventede prisstigninger.

»Nationalbankens nye husprisprognose er opløftende læsning for boligejerne. Den understreger, at boligmarkedet har det godt, og at udviklingen ser ud til at fortsætte i de kommende år,« lyder det i en kommentar fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

I år vil huspriserne stige med 3,3 pct., mens de i 2018 og 2019 vil stige med henholdsvis 2,9 og 2,8 pct., lyder det i den seneste prognose fra Nationalbanken. I sin prognose fra marts pegede Nationalbanken på, at huspriserne ville stige med 3,1 pct. i år, 2,7 pct. i 2018 og 2,4 pct. i 2019.

»Eksisterende boligejere får derved mere at gøre godt med enten nu eller på et senere tidspunkt, når huset skal sælges, mens kommende boligkøbere må belave sig på, at det bliver lidt dyrere at realisere drømmen,« lyder det i en kommentar fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Hvis huspriserne udvikler sig som i Nationalbankens prognose vil det betyde, at et gennemsnitligt hus på 140 kvm vil stige 182.000 kr. i værdi i denne treårige periode.

I Nordea Kredit hæfter man sig ved, at Nationalbanken har skruet op for forventningerne på trods af, at reglerne for boliglån i Aarhus og hovedstadsområdet bliver strammet fra 1. oktober.

Fra denne dato vil man ikke have frit valg på lånehylderne, hvis gælden er fire gange større end ens indkomst, og fra flere sider er det blevet påpeget, at det kan få konsekvenser for prisudviklingen.

Men denne frygt har altså ikke fået Nationalbanken til at skrue ned for sit skøn.

»Det er glædeligt, da man med udsigt til højere boligskatter i landets dyre områder fra 2021 og med udsigt til kreditstramninger i landets vækstkommuner kunne have frygtet det modsatte,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også