Erhvervsminister har fortrudt lånestramninger: »De er for barske«

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har besluttet at lempe på låneregler.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har fået kolde fødder med nye låneregler. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Erhvervsminister Brian Mikkelsen har fortrudt indførslen af nye og strammere låneregler. Reglerne er for barske i forhold til virkeligheden, og han lægger nu op til knap så barske regler og en mere lempelig indfasning.

»Vi har brug for et fast styresignal for at undgå fremtidige boligbobler. Men jeg har noteret mig den bekymring, der er opstået, og jeg vurderer ikke her og nu, at der er en overhængende fare for, at boligmarkedet er overophedet,« siger Brian Mikkelsen til Finans.

På langt sigt er der behov for et fast styresignal. Ifølge de oprindelige krav skulle andelen af flekslån og/eller afdragsfrie lån i København og Aarhus kun udgøre 15 pct. af den samlede lånemasse.

Men det tal ligger ikke fast længere.

»Jeg har i dag fået nye tal fra bankerne, og de tal ser noget anderledes ud end dem, som var udgangspunktet, da styresignalet blev lavet,« siger Brian Mikkelsen.

Erhvervsministeren mødes i weekenden med bankerne og realkreditinstitutterne for at tale tallene igennem og afstikke en ny retning. At der skal være et styresignal, er der dog ingen tvivl om. Det ligger fast.

»Det har ikke været intentionen at lave et hårdt indgreb her og nu. Men det er blevet opfattet sådan, og det er derfor jeg griber ind. Unge familier, som skal have boliglån i Aarhus og København kan stadig få det på mandag. Det er mit budskab.«

Brian Mikkelsen vil ikke lægge sig fast på, hvor lang tid der skal gå med indfasningen. I forvejen har Finanstilsynet blødt op. De nye regler skulle have virkning fra 1. oktober, men Finanstilsynet havde tilkendegivet, at man ville betragte årets sidste kvartal som en prøveperiode.

Alle realkreditinstitutter er dog mere eller mindre klar til og indstillet på at leve op til de nye regler.

»Nu tager jeg en dialog med bankerne, og så finder vi sammen en løsning. Vi skal sikre, at vi ikke på langt sigt får en boligboble igen, men vi skal heller ikke gøre det så stramt, at vi bremser en positiv udvikling. Derfor skal vi have alle relevante tal på bordet,« siger erhvervsministeren.

BRANCHENYT
Læs også