Privatøkonomi

Rabatterne skrumper: Men du kan stadig forhandle sommerhuset ned i pris

Foto: Ole Lind

Der var engang i en fjern fortid en række grusbeklædte områder, hvor til-salg-skiltene stod naglet fast i årevis - forgæves spejdende efter en køber.

Men som økonomien er bedret og huspriserne steget, så er der også kommet mere gang i det ellers så lunkne sommerhusmarked.

Godt nyt for sælgerne, der nu kan få ferieboligen afhændet uden at måtte skære ligeså store lunser af prisen som tidligere: Et gennemsnitligt sommerhus blev således forhandlet seks procent ned i pris i 1. halvår, viser en opgørelse fra den uafhængige boligside Boliga.

En lavere procentsats end de senere år, hvor afslaget lå på syv procent sidste år og elleve procent i 2012.

At køberne kan presse sælgerne mindre end tidligere, hænger ifølge boligøkonom Mikkel Høegh fra BRFkredit sammen med to nyligt gennemførte tiltag: Dels at reglerne for hvor stor en andel realkreditlånet kan udgøre af den samlede belåning er ændret, dels at det nu er muligt at benytte et sommerhus som helårsbeboelse allerede efter et år:

- Disse tiltag har vækket det sovende sommerhusmarked, så vi ser flere og flere handler. Når det glider lettere med at få solgt, så er det også sværere for køberne at få forhandlet prisen ned, siger Mikkel Høegh.

Tendensen med lavere procentvise afslag er heller ikke begrænset til et enkelt område af Danmark: det er nemlig i alle landets fem regioner, at der har været et fald.

Bedring på sommerhusmarkedet

Men selvom den procentvise størrelse falder, er prisen ikke nødvendigvis fast. Der bliver stadig skruet lidt på prisen, men hvor store de procentvise afslag er, varierer fra by til by.

I vestjyske Ulfborg fik køberne således presset prisen ned med otte procent, mens de nyslåede feriefristedsejere i Nordsjællandske Melby kun fik slået fem procent af prisen.

Samtidig falder udbuddet af fritidshuse, og det har også en stor betydning for rabatterne:

- Der har de senere år været et kæmpe lager af sommerhuse til salg, og når mængden af det så begynder at falde, er der færre varer på hylderne for køberne.  Det svækker også muligheden for at få priserne forhandlet længere ned, siger Mikkel Høegh til Boliga.

Her kan du se, hvor meget sommerhusene blev forhandlet ned i din drømmeby

Læs også
Top job