Privatøkonomi

Næste år kan pensionister bruge kommunen som billig bank

Renten for at indefryse ejendomsskatten er nu blevet fastsat.

Renten for at indefryse ejendomsskatter lyder næste år på 1 pct. Foto: Jens Dresling

Pensionister med egen bolig vil også næste år kunne bruge landets kommuner som en billig bank. Renten for at indefryse ejendomsskatten i 2018 er nemlig blevet fastsat til bare 1 pct., og det er det laveste niveau i otte år.

»Den lave rente har ikke blot betydning for den ejendomsskat, pensionisterne vælger at indefryse i 2018, men også for den gæld de har oparbejdet i årene forinden. Derfor er en lav rente noget, der kan mærkes på den samlede gældssætning,« lyder det i en kommentar fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Indefrysning af ejendomsskat

Før 2011 blev indefrosne ejendomsskatter forrentet med halvdelen af Nationalbankens diskonto. I 2011 gik man over til et nyt princip, hvorefter renten på de indefrosne skatter blev fastsat til et gennemsnit af den effektive rente på alle udestående realkreditobligationer.

Kilde: Nordea Kredit.

Ca. 60.000 pensionister har benyttet sig af muligheden for at indefryse deres ejendomsskat. Alle boligejere, der er gået på efterløn eller har rundet folkepensionsalderen har - når visse betingelser er opfyldt -  mulighed for at indefryse deres ejendomskat. Det sker ved at låne penge af kommunen til at betale ejendomsskatterne.

Indefrysningen betyder, at boligejeren slipper for at betale sin ejendomsskat i en periode. Men regningen skal dog betales i sidste ende - og senest på det tidspunkt, hvor ejendommen sælges.

Ifølge Nordea Kredit betaler en gennemsnitlig husejer i øjeblikket 13.400 kr. om året i ejendomsskatter. Den lave rente betyder, at en pensionist vil have ca. 1.100 kr. mere til sig selv om måneden, hvis vedkommende vælger at indefryse sine ejendomsskatter.

I Nordea Kredit peger man dog på, at gælden hurtigt kan stige.

»I mange kommuner, er grundskylden nu så høj, at boligejerne ikke skal indefryse deres skatter i ret mange år, før den akkumulerede gæld kommer op på flere hundrede tusind kroner. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvad renten lander på. Men med en rente på 1 pct. for 2018 kan pensionisterne være godt tilfredse,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der råder til, at man som pensionist tænker sig om, inden man indefryser sin ejendomsskat.

»Indefrysningen kan være en billig måde at låne penge på, men den er ikke gratis, og der venter altså en gæld, der skal betales, når boligen engang skal sælges. Bliver skattegælden for stor, kan man endda risikere, at friværdien er spist, og at det vil være svært at komme videre til en ny og billigere ejerbolig.«

Pensionister kan låne penge af kommunen, indtil beløbet udgør 95 pct. af skadesløsbrevets eller ejerpantebrevets pålydende. Hvis lånet på grund af prisfald overstiger de 95 pct. af boligens værdi, bliver lånet sat i bero. Kommunerne kan dog ikke kræve, at lånet bliver betalt tilbage, selv om der ikke længere er sikkerhed for det i boligen.

BRANCHENYT
Læs også