Sejr i sag om ulovlige regnskaber

Sagsafgørelse Det fælles kommunalt ejede affaldsselskab Kara/Novoren har i årevis akkumuleret ulovlige millionoverskud, som selskabet nu skal betale tilbage til kunderne.

Den farverige københavnske forretningsmand og mangemillionær Carsten Berger vandt i går endnu en opsigtvækkende sejr hos Energitilsynet i den én-mandskrig, som han i årevis har ført mod en række energi- og varmeselskaber landet over.

Dermed er han hovedmanden bag tilbagebetalinger på foreløbig op imod 120 mio. kr. til adskillige tusinde forbrugere.

Energitilsynet gav Carsten Berger medhold i, at det kommunalt ejede sjællandske affaldsselskab Kara/Novoren i årevis ulovligt har opsamlet et overskud på godt 14,5 mio. kr. plus moms.


Tilbagebetaling
Selskabet skal derfor tilbagebetale de mange penge via Vestegenens Kraftvarmeselskab, VEKS, der aftager varme for Kara/Novorens forbrændingsanstalt i Roskilde.

I 2005 vandt forretningsmanden i Energitilsynet en sag mod sit lokale fjernvarmeværk, Brøndby Fjernvarme, der blev pålagt at betale 13 mio. kr. tilbage til kunderne.

Sagen fik efterfølgende Energitilsynet til at foretage stikprøvekontroller i stribevis af varmeselskaber landet over, og det resulterede i, at 26 selskaber fik pålagt at tilbagebetale over 90 mio. kr. til forbrugerne.

Mere til forbrugerne
Det store beløb har fået tilsynet til systematisk at gennemgå regnskaberne i samtlige varmeselskaber landet over, og også de kontroller ventes at ville resultere i, at forbrugerne får tilbagebetalt mio. af kr.

De mange selskabers brøde består i, at de ikke ifølge loven må opspare overskud. Deres regnskaber skal således hvile i sig selv.

Mange værker har forsvaret sig med, at de skulle bruge pengene til fremtidige investeringer, og at de derfor er nødsaget til, at sætte varmeregningen op senere hen. Men sådanne argumenter har ikke talt i Energisynet.

Carsten Berger har i en tilsvarende sag indklaget VEKS til Energitilsynet med påstand om, at selskabet ulovligt havde tilbageholdt 621 mio. kr. Her blev VEKS dog frifundet.

Kara/Novoren, der drives af ni sjællandske kommuner i et interessentskab, har ulovligt opakkumuleret de mange penge siden 2004. Men når de 14,5 mio. kr. plus moms deles ud på samtlige 150.000 forbrugere, betyder det, ifølge tilsynet, kun en tilbageføring af omkring 90 kr. pr. kunde.

Slipper for nyt budget
Det beskedne beløb bruger tilsynet som argument for, at selskabet kan vente med betalingen til 2009. Dermed slipper selskabet og ejerkommunerne for at skulle lægge nyt budget for driften næste år.

Den ventetid finder Carsten Berger utilfredsstillende.

»Tilsynet har været 22 måneder om at behandle min klage over nogle tal, der var indlysende forkerte. Nu skal der så gå yderligere 15 måneder, inden forbrugerne får deres penge, og det finder jeg principielt forkasteligt,« siger Carsten Berger.

Det var sent i går eftermiddags ikke muligt for Morgenavisen Jyllands-Posten at få en kommentar til afgørelsen fra Kara/Novoren.

Læs også