»Jeg vil gerne ud af den røde mappe, tak!«

matador Den aarhusianske ejendomsmatador og projektmager Jørn Tækker har lavet en unik 10-årig aftale med 32 banker om milliardgæld. Nu efterlyser han, at bankerne holder op med at slikke sår efter deres tab og begynder at tænke på fremtidig business. Selv er han klar med en ny by, som skal skyde op i den nordlige udkant af Aarhus.

Han er blevet erklæret død flere gange. Af forretningspartnere og konkurrenter. Men i de højloftede lokaler med brede stålbjælker i Toldkammeret på Aarhus Havn er han sprællevende, den 54-årige Jørn Tækker. En senet mand, der løber sit årlige maraton i Barcelona, og som i 1997 grundlagde ingeniør- og ejendomsfirmaet Tækker Group, der for nylig underskrev en med danske briller enestående 10-årig gældsaftale med 32 banker.

Jørn Tækker startede sin karriere i ejendomsbranchen i en sen alder - da han var 40 og på vej ind i en anden og mere voksen fase af sit liv. Bag ham lå en tømreruddannelse, et omfarende liv, der blandt andet rundede et kollektivt israelsk landbrug, kibbutz, rejser til Afrika og en fire års ansættelse for ingeniørselskabet Niras. Og en ingeniøruddannelse.

Købte stort - rigtigt stort


Han startede med at renovere ejendomme midt i '90erne, men da pengene flød rigeligt fra bankerne i begyndelsen af årtusindeskiftet, fik han mod på at kaste sig ud i rigtige - og store - ejendomsinvesteringer. Mere end 100 ejendomme blev det til i Danmark, særligt i Aarhus, men også sporadisk ud over landet. Og mere end 150 boligejendomme eller 5.000 lejligheder købte han mellem 2004 og 2007 i Berlin, da byen blomstrede som det hotte, kulturelle og trendy centrum i Europa.

I løbet af de euforiske år på ejendomsmarkedet frem til 2007 fik han opbygget en dansk og tysk ejendomsportefølje på mere end 3,4 mia. kr.

De mange milliarder lånte han i 32 forskellige banker, spredt over dele af Nordeuropa. Fra en siden kuldsejlet bank på Island, til banker i Tyskland, nordjyske Løkken og EBH, færøske Eik Bank og midtsjællandske Roskilde Bank. De sidste fire ligger i dag alle i det statslige skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet. Og så blev Jørn Tækker da også kunde i Aahus Lokalbank, der i dag bor i lejede lokaler på førstesalen i den historiske, røde murstensbygning ved Aarhus Havn, som Jørn Tækker ejer, og hvor hans firma holder til. Hans bankforbindelse bliver dog ikke så længe endnu. Den økonomisk pressede og delvist statsejede lokalbank er ved at drosle ned og har derfor brug for mindre plads.

I den grimme kasse


I dag er Jørn Tækker i den kategori af kunder, der ved første øjekast får bankdirektørerne til at vride hænder. Han er en af de kunder, der ligger i den grimme kasse med skiltet "ejendomsengagementer". En kasse, som stribevis af banker kæmper med at få til at skrumpe for at leve op til Finanstilsynets krav, og som banker landet over har nedskrevet 19 mia. kr. på de seneste år. De dårlige lån inden for sektoren vurderes at være mindst dobbelt så store, og det er dem, som bankerne forsat kæmper med.

Og Jørn Tækker pynter da heller ikke i bankernes regnskaber.

Egenkapitalen i Jørn Tækkers selskab Tækker Group er i øjeblikket negativ med 741 mio. kr., og gælden i holdingselskabet løber op i 3,6 mia. kr.

Speciel gældsaftale


Men årsregnskabet fortæller også en anden historie, der gør Jørn Tækker speciel i forhold til mange af de andre nødlidende ejendomskoncerner herhjemme, der i disse måneder kæmper for at få forlænget deres lån.

Det er lykkedes ham at indgå en 10-årig såkaldt moratorium-aftale, som i det store og hele går ud på, at han skal have afdraget al sin gæld på sine danske ejendomme inden 2021. En aftale, der ikke er set magen til i den danske ejendomssektor.

»Der er da ingen tvivl om, at bankerne har lavet en aftale med mig, fordi jeg er dyr at lade gå ned. Men samtidig tror jeg også, det spiller en rolle, at jeg faktisk er en ærlig mand. Jeg vil gerne tjene pengene ind over de kommende år, så jeg kan betale de penge tilbage, jeg skylder,« siger Jørn Tækker.

For hans ejendomme for omkring to mia. kr. i Berlin har Jørn Tækker kun en finansieringsaftale indtil 2014 med en håndfuld banker, og til den tid skal der forhandles på ny. Til gengæld kører projekterne i Berlin i den rigtige retning, påpeger Tækker.

»Vi vil gerne tjene så mange penge hjem i Tyskland, at vi kan bruge nogle af dem til at afdrage i Danmark,« siger Jørn Tækker.

Kuldsejlede kolleger


Noget oprydning har fundet sted i ejendomssektoren de seneste tre år. Flere kuldsejlede ejendomskoncerner med milliardbeløb i mursten ligger bag Jørn Tækker på vejen, deriblandt Carsten Leveaus Centerplan, Kenneth Schwartz Thomsens Thorion Invest, Martin Klüts' Sandgården og en lang stribe af mere eller mindre kendte pantebrevshandlere med odenseanske René Müller som den mest omtalte. I slutningen af 2010 væltede så eksbokser og storkunde i Amagerbanken Hans Henrik Palm og siden hans makker Henrik Ørbekker.

Men der er stadig mange ejendomskunder, som ligger og gisper i vandoverfladen, deriblandt den 8 mia. kr. store bank- og ejendomskoncern Proark, det børsnoterede Schaumann, CPH Ejendomme med hundredvis af nybyggede lejligheder i Sydhavn og Københavns forstæder, aarhusianske Essex og Heine Delbing i Odense.

Døden nær i 2010


Jørn Tækker er i den kontekst en ener. Han gik i betalingsstandsning sidste år og stod og kiggede dybt ned i konkursens afgrund. Mange af hans branchekolleger erklærede, at han nu var døden nær. Men så blev det alligevel til en lang, lang aftale for at gøre alle banker glade. Og Jørn Tækker var også tilfreds. Tanken om at vågne op hver morgen, bundet til en tiårig aftale med bankerne, der i høj grad handler om at neddrosle forretningen, kan måske virke som en udfordring.

Men Jørn Tækker ser ikke sit virke de næste 10 år som en afviklingsøvelse.

»Sådan læser jeg slet ikke aftalen. Jeg ser ikke mit arbejde som afvikling, selvom jeg selvfølgelig skal have solgt ud hen ad vejen. Vi ser stadig på, om der er muligheder for at gøre forretninger. Vi sidder for eksempel med en ejendom, der ikke kan lejes ud. Hvis vi havde 10 mio. kr., kunne vi bygge den om til boliger og sælge dem. Det er vi meget tæt på, at det lykkes, og det vigtigt for os at få startet den proces op,« siger han.

Større armbevægelser


Selvom han fremstår som en ærlig og hæderlig jyde uden de store krav til livets materielle goder, har projektmageren da nået at skeje ud i takt med, at selskabets balance voksede. Maden og vinen blev lækrere og dyrere, og huset til konen og hans tre børn blev noget større og fik en bedre udsigt. Og han nåede da også til Odense og kigge på en privatflyver til firmaet. Men så satte krisen ind, og flyet blev stående i Beldringe.

Første chok kom med kollapset i Roskilde Bank i sommeren 2008, da han sad på Cuba med familien.

»Der sad jeg i Cuba, og hjemme væltede en af vores store bankforbindelser. Og hjem kunne jeg ikke komme. Så vi blev, men det tog lidt toppen af ferien,« siger Jørn Tækker.

Siden væltede flere af hans banker, Løkken, EBH, Fionia og Eik for at nævne blot nogle af dem, der endte i statens skraldespandsselskab. Til gengæld er Jørn Tækker gået fri af både Amagerbanken og Fjordbank Mors, som er kuldsejlet i år.

Tækkers store projekt


Jørn Tækker er en mand med kaniner og duer i hatten, foruden en energi, der nærmest smitter. For der er små hemmeligheder, der måske nok også er medvirkende til, at Jørn Tækker som en bedre tumling er kommet på benene igen, mens andre er endt i graven.

Den aarhusianske ejendomsinvestor ruger nemlig på et guldæg - som der ellers ikke er mange af i øjeblikket. Med energiske skridt går han under interviewet med avisens udsendte medarbejder hen til en hvid reol i mødelokalet og kommer tilbage og viser et stort flersidet tryk i kraftigt papir og farver som var det en julegave. Øjnene skinner begejstret. Den nye by. Lige nord for Aarhus. Nye. Det store projekt.

Ham og bondemandens.

Planerne for den ny by med navnet Nye, som Jørn Tækker og hans kompagnoner selv har fundet på, er en del af Aarhus Kommunes strategi om at lade byen vokse. Den nye by kommer til at ligge lidt nord for Aarhus ved siden af byen Elev og ventes at få 10-15.000 indbyggere.

Kommunen ventes endeligt at godkende lokalplanen, som Nye er en del af, næste år. Og derefter kan den første spade sættes i jorden. Jørn Tækker ejer halvdelen af det areal, som byen skal bygges på og han har allerede lavet rammeaftaler med private bygherrer, der vil bygge dobbelthuse og rækkehuse. 60.000 kvadratmeter er solgt til de lokale boligselskaber i Århus.

Ud af den røde mappe


Jørn Tækker regner med, at boligselskaberne, der skal bygge ejendommene, vil betale mellem 2000 og 3000 kr. pr. kvadratmeter. Det svarer til, at hans andel af jorden kan sælges for 2-3 mia. kr.

»Vi får vel mindst 2-3 mia. kr. for jorden. Det er en god forretning - også for landmanden, som vi har købt rettighederne af. Men tallene er en hemmelighed, men han har fået en god pris for sin landbrugsjord,« siger Jørn Tækker med funklende øjne.

Jørn Tækker håber, at bankerne og ejendomsmarkedet igen kommer til at virke. At der igen bliver lidt overskud i bankerne til at se muligheder i stedet for at bruge al krudtet på at begrænse gamle tab.

»Jeg synes, der begynder at komme en opblødning. Vi er blevet kreditgodkendt i et af de store realkreditinstitutter igen. Men det har været en lang vej. Når man først går i betalingsstandsning kommer man i alle de røde mapper. Og det er jo fair nok. Men som vi siger, vi kan jo ikke være i den røde mappe resten af vores liv. Vi vil gerne ud igen, tak,« siger Jørn Tækker.

BRANCHENYT
Læs også