Erhverv

Disse lande vil forbyde benzin- og dieselbiler

Flere og flere lande fremlægger planer for, hvordan man kan udfase de traditionelle bilmodeller - enten med el- eller hybridbiler.

I Danmark blev der tidligere solgt masser af Tesla'er, men en afgiftsændring fjernede nærmest salget. Flere lande vil have forureningsfri biler. Foto: AP

Der er et decideret racerløb i gang over hele verden for at få forbudt biler, der kun kan køre på enten benzin eller diesel.

Længst fremme er Norge, men mange andre lande har også sat en udløbsdato på den traditionelle forbrændingsmotor.

På verdensplan sælges 95 pct. af alle elbiler i kun 10 lande. Det er Kina, USA, Japan, Canada, Norge, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Holland og Sverige.

CNN har lavet en opgørelse over, hvilke lande der er længst fremme med planerne.

Storbritannien:

Her vil der blive forbud mod salg af nye diesel- og benzinbiler fra 2040. Fra og med 2050 skal alle biler være forureningsfrie.

Frankrig:

Frankrig vil stoppe for salget af diesel- og benzinbiler i 2040. Efter denne dato vil bilfabrikkerne kun få lov til at sælge biler, som enten kører på el eller anden ren energi. Hybridbiler (en kombination af ren og uren brændsel, red.) vil stadig være tilladt.

Tyskland:

Kansler Angela Merkel vil endnu ikke sætte en dato på, hvornår der skal være stop for de konventionelle biler (det er valgår). Hun sagde dog for nylig, at det er "den rigtige tilgang" til problemet, og at landet hurtigt ville investere i langt flere ladestationer. Nogle tyske byer har allerede "truet" med at indføre forbud mod dieselbiler.

Indien:

Indien har som mål, at alle nye biler efter 2030 skal være elektriske. Indien står foran et boom i antallet af biler, i takt med at middelklassen får bedre råd.

Norge:

Alle nye biler og varevogne skal være forureningsfrie (zero emission) fra 2025. Norge er allerede i førersædet, da 40 pct. af alle solgte biler sidste år var enten elbiler eller hybrid.

USA:

Der er endnu ikke vedtaget en politik på landsplan, men otte stater har opstillet mål for udfasning af de traditionelle bilmotorer.

Resten:

Mindst otte andre lande har opsat mål for salg af elbiler, ifølge Det Internationale Energi Agentur, IEA. Østrig, Danmark, Irland, Japan, Holland, Portugal, Korea og Spanien har sat officielle mål for andelen af elbiler.

Læs også