Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Først er sjældent størst: First movere bliver overhalet indenom af hurtige efterfølgere

Indsigt: Mange virksomheder sætter en ære i at være først - at have fået idéen før konkurrenterne. Men meget forskning tyder på, at det bedre kan betale sig at være den hurtige toer. Test din viden i quizzen om first movers og deres kvikke efternølere nederst i denne artikel.

First movers

Det var en rå danmarkspremiere, da Takio Ueda i 1986 slog dørene op til sin nye restaurant på Vimmelskaftet i København: Landets første sushi-restaurant. Ingen konkurrenter at slås med. Men gæsterne på ”Hana Kyoto” var næsten udelukkende japanske forretningsfolk og ambassadeansatte. Danskerne var ikke klar til rå fisk. Og en del af dem, der kom, spyttede stille den rå fisk ud i servietten igen. I 1994 lukkede restauranten, og Takio Ueda koncentrerede sig om sine andre japanske restauranter.

Samme år åbnede den første Sticks'n'Sushi i Nansensgade, 13 minutters spadseretur derfra. De tre danske iværksættere bag restauranten så et marked i den spirende sundhedsbølge, og de lancerede et koncept med både sushi og – lidt mindre eksotiske spyd med kød. Langt mere spiseligt for det rød-hvide marked. Konceptet blev udvidet med takeaway, ni nye danske restauranter, britiske filialer. I fjor omsatte kæden for 278 mio. kr. i Danmark.

Der tales ofte og meget om modige pionerer og ”first mover-fordele”, men kigger man bagud, er der kun få eksempler på, at dem, der kom først, også blev størst, siger den amerikanske forsker, Peter Golder...

BRANCHENYT
Læs også