Gammel Karriere
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dilemmaerne regnede ned over Malou Aamund og Bjarne Corydon

Et panel bestående af en ekspolitiker, en virksomhedsleder, en serieiværksætter og en professor svarede på VL-døgnet på spørgsmål om alt fra affærer på kontoret til truslen om en priskrig.

Et panel bestående af fra venstre Philipp Schröder, Malou Aamund, moderator Søren Linding, Michael Mortensen og Bjarne Corydon svarede på spørgsmål på årets VL-døgn. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

En god del af cirka 800 erhvervsfolk var i risiko for at få morgenmaden i den forkerte hals, da årets VL Døgnet blev skudt i gang i Fængslet i Horsens.

Temaet i år er »En Ny Start«, men dagens første indslag var en debat om nogle af de dilemmaer, erhvervsledere kan støde på rundt om i virksomhederne. På dagen styret med myndig hånd af Finans’ erhvervskommentator Søren Linding.

Panelet bestod af Malou Aamund, direktør for Microsoft i Vesteuropa, Bjarne Corydon, tidligere finansminister og nuværende director i McKinsey, Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, og serieiværksætter Michael Mortensen.

»Døgnet er præget af mange vågne timer, men jeg synes ikke, jeg har så mange dilemmaer som i mit tidligere job,« sagde Bjarne Corydon til stor latter i salen.

Dilemmaerne var fiktive og strakte sig fra mere rolige emner som at sikre mangfoldighed i virksomheden til mere kontroversielle emner som at håndtere den vragede kronprins eller en direktør, der har haft flere affærer med ansatte i virksomheden.

Mangfoldighed, ikke mindst flere kvinder i ledelsen, var dagens første emne. Ud over at det skabte latter, at Malou Aamund blev sat til at svare sidst og med egne ord derfor følte sig tilsidesat, var der bred enighed om, at der er behov for at få flere kvinder i ledelsen i danske virksomheder.

»Man må aldrig gå på kompromis med kvaliteten, men man kan godt gøre mere for at få øje på kvinderne i rekrutteringen og sørge for, at der er en pipeline af gode kandidater. Man har et ansvar som virksomhed blandt andet for at presse headhuntere til at tage et ekstra kig på de kvindelige kandidater,« sagde Malou Aamund.

Dilemma-panelets deltagere
 • Malou Aamund. Direktør for Microsoft i Vesteuropa og har til daglig blandt andet ansvaret for Windows-forretningen. Hun har i 16 år haft ledende stillinger hos både Microsoft og IBM både herhjemme og i udlandet. Og så sad hun tre år i Folketinget for Venstre.
 • Bjarne Corydon. Tidligere politisk rådgiver, stabschef og ikke mindst finansminister fra 2011 -2015 for Socialdemokraterne. I dag er han ansat hos McKinsey som leder af konsulentgigantens Center of Government.
 • Philipp Schröder. Professor i økonomi på Aarhus Universitet. Tidligere blandt andet medlem af regeringens Produktivitetskommission.
 • Michael Mortensen. Stifter og ejer af entreprenør- og renoveringsvirksomheden Casa. Serieiværksætter og er nok bedst bedst kendt for at have grundlagt typehusfirmaet FM-Søkjær, senere kendt som Huskompagniet. Han solgte 75 pct. af aktierne til kapitalfonden Axcel i 2006, men forblev direktør. To år senere stoppede han dog, da FSN Capital købte Huskompagniet i en milliardhandel. Har for nyligt solgt 60 pct. af Casa til kapitalfonden Catacap, mens Michael Mortensen sammen med to medstiftere har holdt fast i 40 pct.

Det er et alment problem, mente Bjarne Corydon, der i sit tidligere job netop var underlagt magtfulde kvindelige ledere.

Morgenen bød også på endnu et dilemma, der i medierne er et aktuelt emne. I Novo Nordisk, hvor topchef Lars Rebien Sørensen har meddelt, at han træder af senest i 2019, står Jakob Riis og Lars Fruergaard Jørgensen angivelig klar i kulissen.

Her handlede det dog mere om en nyansat headhuntet topchef i en større dansk, børsnoteret virksomhed, der møder modstand fra den interne, oplagte direktørkandidat. Hvad gør den nye CEO?

»Hvis han ikke ret hurtigt retter ind, så skal man nok hjælpe ham til en ny karriere,« lød det kontante svar fra Michael Mortensen.

Malou Aamund mente, at svaret afhænger af den konkrete situation, men at der kan være brug for en hård hånd.

»Man kan lære utrolig meget af nederlag. Hvis man får noget kritik og feedback. Hvis personen er enormt forsmået og illoyal, er man nødt til at skille sig af med personen. Men jeg vil lade det være op til situationen,« sagde Malou Aamund.

Årets VL-undersøgelse
 • 453 ledere har deltaget i VL's medlemsundersøgelse En Ny Start.
 • 65 pct. af lederne svarer, at innovationen sker i basisorganisationen dvs. i almindelige projekter.
 • Kvinderne vil anvende 50-59 pct. af deres tid på innovation, mændene 20-80 pct.
 • Primært de 40-49 årige foretager karrierespring eller skifter branche.
 • 54 pct. af lederne svarer, at medarbejdere i høj eller meget høj grad må arbejde med egne ideer.
 • 24 pct. svarer, at deres organisation i høj eller meget høj grad er udfordret af organisationer uden for branchen.
 • 40 pct. forventer, de vil være udfordret inden for fem år.

Debatten kom ind på flere konflikter mellem en direktør og bestyrelsesformand. Eksempelvis, hvis der er uenighed om virksomhedens grundlæggende strategi, og bestyrelsesformanden arbejder imod direktøren.

Philipp Schröder pegede på, at en virksomhed enten kan stå stille eller flytte sig.

»Så hvis jeg skal gøre noget, så skal jeg flytte. Prøv med et pilotprojekt, og hvis det ikke lykkes, så søg væk. Eller endnu bedre: Bliv iværksætter,« sagde Schröder.

Døgnet er præget af mange vågne timer, men jeg synes ikke, jeg har så mange dilemmaer som i mit tidligere job.

Bjarne Corydon, tidligere finansminister

Michael Mortensen ville tage formanden med ud i virksomheden et par dage for at vise, hvad problemet er.

»Bagefter ville jeg tage ham med ud på en båd eller lignende væk fra organisationen for at se, om vi kunne nå til enighed. Kunne vi ikke det, så ville jeg rejse,« sagde Michael Mortensen.

Fængslet summede denne morgen af liv. I sin tidligere funktion kunne den gamle bygning meget vel blive endestationen for topchefer, der ikke agerer efter reglerne.

Eksempelvis korruption, hvilket et af dilemmaerne netop handlede om:

Den mest lukrative forretning i en koncern er en handelsvirksomhed i et større afrikansk land. Virksomheden har nultolerance-politik overfor enhver form for bestikkelse eller korruption, men den betroede lokale direktør bliver anklaget for korruption i de lokale medier. Hvad gør man?

VL-døgnet
 • Årets VL-døgn afholdes i det tidligere statsfængsel i Horsens, som i dag er museum.
 • Temaet for VL-døgnet i år er »En Ny Start«.
 • En række oplægsholdere fra ind- og udland herunder topchef i Carlsberg Cees’t Hart, topchef i Vestas Anders Runevad og Vik Malhotra, formand og leder af McKinsey i Nord- og Sydamerika, giver deres blik på blandt andet innovation.
 • Fængslet er rammen for en række mindre sessioner eller »afsoninger«.
 • Forskellige oplægsholdere som rockstjernen Simon Kvamm, Solar-chef Anders Wilhjelm og EU-kommisær for konkurrence Margrethe Vestager fortæller om deres erfaringer og diskuterer, hvordan man fornyer og tilpasser sig konstant forandring.

»Man skal have en nultolerance over for denne slags compliance-spørgsmål. Man skal ikke vente på en offentlig undersøgelse, man skal lave en intern undersøgelse og en afdækning af hele situationen. Er der tale om en uskyldig anklaget, kan man finde noget andet til ham i organisationen, og ellers må han selvfølgelig ud,« sagde Malou Aamund.

Debatten foregik på Finans-scenen i et stort telt i Fængslets gårdsplads, hvor der blev netværket og udvekslet erfaringer mellem erhvervslederne rundt om ved bordene, mens rundstykker og kage blev skyllet ned med bæredygtig kaffe.

Men kan man tale for meget med sine konkurrenter? Et af dilemmaerne handlede om en salgsdirektør, der får en føler fra en konkurrerende markedsleder. Han opfatter det som en invitation til, at hvis markedslederen øger priserne, følger man efter. Det vil stoppe udsultningen af markedet, men kan ende med en mistanke for konkurrencebegrænsende adfærd. 

»Reagerer salgsdirektøren, kommer han virkelig i fængsel,« sagde Philipp Schröder, der pegede på rødvinsreglen:

»Det betyder, at lige så snart at man får en følelse af, at der bliver talt om at aftale priser, så kaster du din rødvin i ansigtet på den, der sidder over for dig.«

Hold snitterne væk, lød det fra Malou Aamund.

»Man skal være opmærksom på, at man ikke er i en gråzone, hvor tingene kan tolkes på den forkerte måde. Der kan være en situation, hvor du har en forretningsmodel, hvor indtjeningen er under pres. Men så handler det måske om at satse på nogle andre forretningsområder. Løfte blikket og komme hurtigt væk,« sagde Microsoft-direktøren.

Sex på jobbet er altid et godt emne. Det samme gjaldt under dilemmadebatten. Her var emnet, hvordan man skal reagere, hvis en CFO har affærer med flere ansatte.

»Hvis jeg var direktør, og det var sket med flere medarbejdere, at han har haft en affære, så er der ikke andet at gøre at tage snakken med ham. Om han skal have sparket eller ej, er svært at afgøre,« sagde Michael Mortensen.

Det var et af de mere slibrige dilemmaer, lød reaktionen fra den tidligere finansminister.

»Man er nødt til at se på substansen, og hvad der egentlig er op og ned i sagen. Og så er det vigtigt, at alt hvad der handler om HR og code of conduct ikke bare er cheap talk, men faktisk vægtige regler,« sagde Corydon.

Malou Aamund ville tage sagen til en HR-ansvarlig.

»De fleste virksomheder har en open door politik og whistleblower-ordninger, hvor man som medarbejder kan gå hen med de problemer. Også i de gråzoner, vi ser her,« sagde Malou Aamund.

Læs også