- Opdateret 15/02/2013 kl. 09:41
Vi gider ikke at være selvstændige
Danmark er på vej til at blive en kultur af lønmodtagere, viser ny rapport.
Krisen har sat en effektiv stopper for mange danskeres drøm om at starte egen virksomhed. En ny rapport fra Eurobarometer konkluderer, at kun lidt over en fjerdedel af danskerne vil foretrække at være selvstændig erhvervsdrivende frem for lønmodtager.
I 2009 var det hver tredje dansker. Tal fra NN Markedsdata ApS viser, at der i januar blev startet 6.713 nye virksomheder. Det er et fald på næsten 15 pct. i forhold til januar i fjor.
Tallene vækker bekymring hos Dansk Erhverv, der mener, at iværksætterlysten er med til at drive den danske økonomi fremad. Fonden for Entreprenørskab er også bekymret.
”Iværksætteri og selvstændighed er med til at skabe fornyelse, arbejdspladser og højere produktivitet. Vi har brug for flere selvstændige – især i tider med lavkonjunktur,” siger adm. direktør Christian Vintergaard til epn.dk.
Selvopfyldende profeti
Sverige, Finland og Danmark topper listen over EU-lande med den mest udbredte lønmodtagerkultur. Alle tre lande ligger væsentligt under EU-gennemsnittet.
Ifølge adm. direktør Christian Vintergaard er det ikke underligt, at Danmark er en af bundskraberne. De fleste danskere har nemlig altid foretrukket et liv som lønmodtager.
”Det at være selvstændig har altid været en fin profession – men det er ikke noget, de fleste danskere gider kaste sig ud i. Det skyldes en selvopfyldende profeti, som hedder, at dem, som bliver selvstændige, har forældre som er selvstændige,” fortæller Christian Vintergaard.
Uddannelse
Lige før jul præsenterede regeringen en ny ambitiøs innovationsstrategi, der indeholder 27 konkrete initiativer. Blandt andet vil regeringen sikre, at innovation bliver en mere integreret del af uddannelserne.
Dansk Erhverv har tidligere udtalt, at iværksætteri skal sættes på skoleskemaet, og Christian Vintergaard mener også, det er den rigtige vej at gå.
En af de største determinanter for, om et land fostrer iværksættere er nemlig, at unge har været i berøring med virksomhedsdrift og iværksætteri gennem uddannelsessystemet, fortæller han.