Falsk tryghed for pensionskunder

Falsk tryghed for pensionskunder

Om temaet
Et af landets største pensionsmæglerfirmaer Söderberg & Partners kritiseres for et setup, hvor mæglerne kan rådgive pensionskunder til at sætte opsparingen i mæglerfirmaets egen fond. Illustration: Anders Vester  Thykier

Uvildige mæglere spiller en central rolle i den kommercielle danske pensionssektor, som håndterer opsparingen til seniorlivet for flere millioner danskere. Pensionsmæglere betales for at guide kunderne igennem et virvar af komplicerede pensionsprodukter i forskellige selskaber, og netop derfor må mæglerne ikke selv have økonomiske interesser i de produkter, de rådgiver om.

Alligevel har Danmarks næststørste og hastigt voksende pensionsmæglerfirma Söderberg & Partners opbygget en forretningsmodel, hvor mæglerne ifølge interne lønkontrakter og gebyraftaler kan tjene gode penge på at få virksomhederne til at vælge pensionsfonden Tryghed 75. Mæglerkoncernen tjener også gode penge på at forvalte Tryghed 75 via et selskab i Luxembourg.

I en artikelserie stiller Finans skarpt på indtjeningsfinten i Söderberg & Partners og den falske tryghed, som selskabet sælger til pensionskunderne.

Fakta