Pensionsselskabernes store ejendomssats

Pensionsselskabernes store ejendomssats

Om temaet

Siden finanskrisen har landets pensionsselskaber skruet markant op for investeringerne i ejendomme, og i dag ejer kunderne i 14 store pensionsselskaber ejendomme for 277 mia. kr. Hvor pensionskasserne tidligere købte lejligheder for at udleje dem til medlemmerne, går de nu direkte ind i komplekse udviklingsprojekter i jagten på at øge afkastet i et vanskeligt investeringsklima. Men er ejendommene stadig det sikre kort, som de har ry for at være? I en artikelserie sætter Finans fokus på pensionsselskabernes store ejendomssats.

Fakta
Sådan har vi gjort
  • Finans og Jyllands-Posten har spurgt Danmarks 14 største pensionsselskaber om deres investeringer i ejendomme både nu, historisk og fremadrettet.
  • Alle selskaber har sagt ja til at udlevere tal, men der er stor forskel på, hvor detaljerede oplysninger selskaberne vil lægge frem, især i forhold til de fremadrettede investeringsplaner.
  • De 14 selskaber, som tilsammen havde 277 mia. kr. investeret i ejendomme ved udgangen af 2018, er: ATP, PFA, Danica, PKA, Sampension, Velliv, PensionDanmark, Pensam, Industriens Pension, AP Pension, MP Pension, Lærernes Pension, P+ (fusionen af DIP og JØP) samt Lægernes Pension.