Nu gør de negative renter ondt

Nu gør de negative renter ondt

Om temaet
Nu gør de negative renter ondt

Centralbanker i USA, Europa og Japan fortsætter med at sænke deres renter og lave opkøbsprogrammer i finansmarkederne. Det har ifølge Deutsche Bank presset renten under nul på obligationer, der repræsenterer en værdi på mere end 102.000 mia. kr. – deriblandt virksomhedsobligationer for omtrent 6.800 mia. kr. 

Halvdelen af alle europæiske statsobligationer handler til negative renter, herunder samtlige tyske og hollandske papirer.

Banker i flere europæiske lande, deriblandt Danmark, har allerede indført negative renter på indlån fra virksomheder og er nu i færd med at indføre det også for husholdninger. Boligejere kan få penge for at låne i op til mindst fem år. 

Samtidig vokser modstanden mod de negative renter hos mange investorer og økonomer, som frygter, at de allerede gør mere skade end gavn i finansmarkederne.

Finans har interviewet en række økonomer og investorer, der alle har mere end to årtiers erfaring i markederne, for at høre deres syn på, hvordan slutspillet om de negative renter ender.

Fakta