Tech

Kunderne flokkes om Teslas nye revolutionerende lastbil, men den får kritik fra eksperter og konkurrenter: "Æder lige så meget strøm som 4.000 husstande"

Teslas nye lastbil er ombejlet hos store virksomheder, der forudbestilt hundredvis af lastbiler fra 2019. Men eksperter sår tvivl om, hvorvidt lastbilen er et realiserbart-projekt.

Artiklens øverste billede
Hos svenske Scania tror man ikke på, at Teslas lastbil kommer til at kunne klare sig i konkurrencen med konventionelle store lastbiler til fjerntransport lige med det samme. Foto: Pressefoto, Tesla

Teslas administrerende direktør Elon Musk imponerede hele verden, da han for få uger siden præsenterede virksomhedens nye elektriske lastbil.

Ifølge Musk vil den nye lastbil få en rækkevidde på 800 kilometer og en ny såkaldt mega-charger vil kunne oplade lastbilen til en rækkevidde på 645 km på blot 30 minutter.

Men eksperter fra Oxford University påpeger ifølge World Economic Forum, at den kommende mega-charger vil kræve så store mængder energi, at det er tvivlsomt, om konceptet er realiserbart.

Læs også: Virksomheder som Tesla og Twitter leverer masser af teknologisk innovation - men skal de ikke også tjene penge?

Ifølge forskeren John Feddersen, der er topchef hos Aurora Energy Research, vil det kræve 1600 kilowat, hvis megachargeren skal fylde en enkelt lastbils batteri på blot 30 minutter.

Det svarer til det samlede energiforbrug for mellem 3.000 og 4.000 gennemsnitlige husstande, og det vil sætte energinettet under et ekstremt pres, der ikke er muligt med de begrænsninger, der i det eksisterende el-net.

”Fuldt elektrificeret vej-transport vil kræve en masse ny infrastruktur,” siger John Feddersen til Financial Times.

Hvad der måske er mindre overraskende er, at troen på Teslas lastbil heller ikke er stor hos konkurrenterne fra Volvo og Scania.

Niels-Gunnar Vågstedt, der er chefingeniør for elektromobilitet hos Scania, vurderer overfor det svenske medie Nyteknik.se, at den nye Tesla-lastbil bliver ”jättebra”.

Altså forudsat at den ikke skal transportere noget, der er tungere end poser med kartoffelchips, lyder det ifølge det svenske medie.

”Vi ser meget positivt på at transport bliver elektrificeret, men vi ønsker at arbejde med bæredygtige teknologiske løsninger, siger han til Nyteknik.se og uddyber:

”Her taler vi om en kombination, der bevæger sig på grænsen til det umulige. Jeg vil ikke sige, at det bliver umuligt på længere sigt – for vi kommer til at se batterier, der er mere energirige og vejer mindre, men det er løsninger, der ligger et godt stykke ud i fremtiden.

En lignende meldinger kommer fra Svergies anden store lastbil-producent, Volvo.

Her vurder Jens Oldermalm, der er vice president for producent line, heller ikke, at en fuldt elektrificeret lastbil-transport er en realistisk mulighed på nuværende tidspunkt.

I stedet eksperimenterer Volvo i øjeblikket med at bruge flydende naturgas som et alternativ til dieleldrevende lastbiler.

Ifølge NyTeknik.se vil det kunne reducere CO2-udslippet med mindst 20 procent og helt op til 100 procent alt efter hvilken type gas der anvendes.

”Elektrificeringen er endnu på baby-stadiet, og det er endnu for tidligt at sige, hvilken teknologi der bliver dominerende indenfor bæredygtig transport i fremtiden,” siger Jonas Odermalm til NyTeknik.

Læs også: Tesla klar med el-drevet lastbil og lynhurtig sportsvogn: Se de nye køretøjer her

På trods af den blandende modtagelse hos eksperter og konkurrenter, så har en række kunder udvist interesse for lastbilen.

Det koster 20.000 at reservere en af de nye lastbiler, og senest har Pepsi Cola reserveret 100 lastbiler fra Tesla, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men også den store amerikanske supermarkedskæde Wallmart og logistikvirksomheden DHL er blandt de virksomheder, der har reserveret lastbiler fra Tesla.

Tesla har lovet at leveringerne starter i 2019, og i sidste uge blev en af lastbilerne fanget på video udenfor Teslas designcenter i Los Angeles:

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.