Tech
0

Historisk datatyveri: Oplysninger fra 50 mio. Facebook-brugere hjalp Donald Trump til sejr

Dataanalyseselskab Cambridge Analytica er blevet ekskluderet fra Facebook efter at have stjålet personlige oplysninger fra 50 mio. brugere uden deres tilladelse. Virksomheden er bl.a. kendt for sin rolle under den amerikanske valgkamp i 2016.

Alexander Nix er CEO hos Cambridge Analytica. Foto: Web Summit/Wikimedia Commons.

Fredag annoncerede Facebook suspenderingen af dataanalyselskabet Cambridge Analytica, der især er kendt for sin tætte forbindelse til Donald Trump under det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Her benyttede præsidentkandidaten sig af selskabet for at lave målrettet annoncering på sociale medier.

Men nu kan New York Times og The Observer afsløre, at selskabet slap af sted med at hugge personlige oplysninger fra 50 mio. Facebook-brugere uden deres tilladelse. Det er dermed et af de største dataudslip i Facebooks historie.

»Vi udnyttede Facebook til at høste millioner af folks profiler. Og vi byggede modeller til at udnytte, hvad vi vidste om dem og så gå efter deres indre dæmoner. Det var det grundlag, som hele selskabet var bygget op på,« siger en whistleblower og tidligere medarbejder i Cambridge Analytica, Christopher Wylie.

The Observer skriver, at Cambridge Analytica fik adgang til de mange data gennem et samarbejde mellem Facebook og psykologiprofessor fra Cambridge University, Dr. Aleksandr Kogan. Han havde udviklet appen thisisyourdigitallife, der foregav at give personlighedsforudsigelser og være benyttet af psykologer til forskning.

Omkring 270.000 brugere downloadede appen, hvor man havde mulighed for at logge ind med sin Facebook-profil. Men fordi appen yderligere var i stand til at indhente oplysninger fra alle brugernes Facebook-venner, voksede det samlede antal til 50 mio. brugere. Det svarer til cirka hver tredje amerikaner, der er aktiv på Facebook.

Det er ifølge Facebooks regler ikke ulovligt at indsamle oplysninger fra brugerne, men det var det, da de blev videregivet til en tredjepart, herunder Cambridge Analytica.

Derfor er både Cambridge Analytica og Aleksandr Kogan nu blevet suspenderet fra det sociale medie, mens topanklageren i delstaten Massachusetts også har indledt efterforskning af sagen.

Cambridge Analytica indgik i samarbejde med Donald Trumps valgkampagne frem mod det amerikanske præsidentvalg, men har også fået opmærksomhed for sin rolle i det britiske Brexit.

Ifølge flere spillede Cambridge Analytica en stor rolle, mens andre nedtoner virksomhedens indflydelse. Det gjorde flere republikanske tilhængere bl.a., der har kaldt Cambridge Analyticas magt for »overvurderet« i avisen New York Times.

Omvendt portrætterede The Guardian analyseselskabet som værende skyggefuldt og magtfuldt, hvilket resulterede i juridiske angreb foretaget på vegne af Cambridge Analytica.

BRANCHENYT
Læs også