Tech

Danskere er utrygge ved tanken om selvkørende biler

Den danske befolkning står ikke klar med åbne arme til selvkørende biler.

Store virksomheder inden for både bil- og teknologibranchen kaster i disse år store summer penge efter at lave selvkørende biler. Foto: Arne Dedert/AP

Bliver du også nervøs ved tanken om at sætte dig ind i en bil, som kører sig selv?

Så er du ikke alene.

For 45 pct. af danskerne er utrygge ved udsigten til selvkørende biler i fremtiden. Det viser en ny befolkningsundersøgelse lavet af Mercedes-Benz Danmark gennem Userneeds’ Danmarkspanel.

Samtidig er 59 pct. af danskerne bekymrede for sikkerheden i selvkørende biler, ligesom et flertal ikke anser det som sandsynligt, at de vil købe en selvkørende bil, når det bliver muligt.

Netop spørgsmålet om, hvorvidt danskerne har mod på at købe en selvkørende bil, er dog for hypotetisk på nuværende tidspunkt, mener Rolf Ask Clausen, teknologisk talsmand i ingeniørforeningen IDA.

»Hvis selvkørende teknologi bliver ligeså almindeligt som eksempelvis bak-kameraer er i dag og tilstrækkelig billigt, eventuelt oven i købet med en billigere forsikring og en øget sikkerhed, mon så ikke mange alligevel vil skifte mening til den tid?,« siger han.

Rolf Ask Clausen tror også, at danskerne vil få åbnet øjnene mere for de miljø- og sikkerhedsmæssige gevinster ved selvkørende biler, som teknologien og årene skrider frem.

Der er seks niveauer for selvkørende biler, og det er fortsat et skud i tågen, hvornår niveau fem, altså fuld automatisering, bliver en realitet.

Mens fremtiden for selvkørende biler endnu svæver i uvisheden, ligger det fast, at en række af klodens største bil- og teknologifirmaer kaster store summer penge efter selvkørende teknologi.

Herhjemme har milliardfonden Nordic Alpha Partners også udtrykt sin interesse i at investere i selvkørende teknologi.

»Alle er overbeviste om, at selvkørende biler kommer. Derfor bliver det en driver for vækst. Det gør os interesseret i teknologien, og jeg kan godt se, at vi inden for det næste år har investeret i teknologien,« sagde Ulrik Jørring, ledende partner i Nordic Alpha Partners, i juni til Finans.

2.009 repræsentativt udvalgte danskere i alderen 18 til 75 år har deltaget i Mercedes-Benz Danmarks undersøgelse, der er lavet gennem Userneeds’ Danmarkspanel.

BRANCHENYT
Læs også