Tech

Nu kommer Gmail, YouTube og Google Maps til at koste

Google varsler nu, at mobilproducenter skal betale for forudinstallerede apps som Gmail, YouTube og Google Maps på telefoner, der sælges i EU.

Apps som Google Maps skal der nu betales for, oplyser Google. Foto: Seth Wenig

Google vil til at opkræve et licensgebyr fra mobilproducenter til en række apps som Gmail og YouTube efter en EU-dom, der sendte en rekordstor bøde til tech-giganten. Apps, der indtil nu har været gratis.

Med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen blev Google for nylig ramt af en bøde fra EU-kommissionen på hele 32 mia. kr. En afgørelse, som det amerikanske tech-selskab har appelleret.

Kommissionen mener, at Google har udnyttet sin dominans med styresystemet Android, der findes på hovedparten af verdens mobiltelefoner – mens Google er lodret uenig og mener, at Android har givet forbrugerne flere valgmuligheder - ikke færre.

Men den dom får nu konsekvenser for mobilproducenterne, oplyser Google. De skal til lommerne.

Google vil have dem til at betale et gebyr for at bruge apps som f.eks. Google Maps – et gebyr, der er skal kompensere for de eventuelle tab, som Google kan få ved at ændre sine kontrakter med producenter som Samsung og Huawei, når de skal efterleve EU-Kommissionens beslutning fra juli.

»Da forudinstalleringen af Google Search og Chrome sammen med vores andre apps har hjulpet os med at finansiere udviklingen og gratis distributionen af Android, introducerer vi en ny betalt licensaftale for smartphones og tablets, der sendes til EØS. Android forbliver en fri og åben kilde,« siger Googles Hiroshi Lockheimer, der er Senior Vice President, Platforms & Ecosystems i en meddelelse.

Han forsikrer yderligere, at Google nu vil gå i tæt dialog med sine samarbejdspartnere.

»Vi arbejder tæt sammen med vores Android-partnere i de kommende uger og måneder for at overgå til de nye aftaler. Og selvfølgelig fortsætter vi med at være dybt engagerede i innovation for Android-økosystemet,« lyder det fra Hiroshi Lockheimer.

Sidste år gav EU Google en bøde på 18 mia. kr., fordi man mente, Google havde misbrugt sin dominans til at favorisere sin egen shoppingtjeneste. Vestager har også gang i en tredje sag mod Google. Den handler om misbrug af dominans inden for annoncer på nettet.

Læs også
Top job