Tech

Skal et kamera registrere, hvad du lægger i kurven og sende regningen? Det kan snart blive virkelighed

I USA kan man handle i butikker uden at skulle betale ved kassen. Dansk dagligvaregigant vil også give dig muligheden, mens en anden er mere skeptisk.

I USA er flere kasseløse butikker åbnet, hvor  kundernes indkøb automatisk bliver registreret ved hjælp af loftkameraer og sensorer. Efterfølgende kan de forlade butikken uden at skulle gennem kassebetjeningen. Foto: Nanna Kreutzmann

Forestil dig et supermarked, hvor du kan tage varer ned fra hylderne, lægge dem i posen og gå igen - helt uden at du skal forholde dig til kassebånd, selvscanningssystemer eller betaling.

Den teknologi tester indtil flere virksomheder på den anden side af Atlanten, men herhjemme kan det ifølge dagligvarekoncernen Coop også snart blive en realitet:

»Planen var at eksperimentere med et kasseløst supermarked i år, men det har vi udsat, da det var lidt mere kompliceret med en ubemandet døgnbutik. Vi forventer dog, at det kommer inden for de nærmeste par år,« siger informationsdirektør hos Coop, Jens Juul Nielsen, om de kasseløse supermarkeder, hvor kunden selv kan lukke sig ind og scanne varerne med en mobilapp.

Vi har hørt om det, og det bliver absolut også en realitet. Men der går dog lidt længere tid.

Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop

Men i fremtiden vil en anden type kasseløse supermarkeder formentlig også blive en realitet. Nemlig den, som dagligvarebutikken Aamazon Go var først til at introducere amerikanerne for i 2018: Her genkender en række loftkameraer og sensorer alle kundens bevægelser, tilkobler sig ens mobilapp og registrerer alt, hvad man efterfølgende tager ned fra hylderne og lægger i poser. Regningen bliver sendt til telefonen, og man skal hverken scanne sine varer eller stå i kø ved kassen.

Hos Coop er der ingen tvivl om, at koncernens butikker og danskerne kommer til at stifte bekendtskab med et lignende kamerasystem i fremtiden.

»Vi har hørt om det, og det bliver absolut også en realitet. Men der går dog lidt længere tid,« siger Jens Juul Nielsen.

Netop nu er Coop ved at udrulle konceptet ”Bip og Betal” i Fakta-butikker landet over, hvor kunderne selv kan scanne varerne og betale med mobilen.

Men hos Salling Group, som står bag butikskæder som Føtex, Netto og Bilka, er man mere skeptisk, og her har man ikke planer om at teste kameraer og kasseløse butikker foreløbig.

»Det er noget, vi kigger på, men det er også noget, der udvikler sig hele tiden. Vi har både teknologieksperterne på 17 år og dem på 90 år. Hvis vi får et system, som en del af kunderne ikke kan finde ud af at bruge, finder de sandsynligvis et andet sted at gøre deres indkøb,« siger Kasper Reggelsen, der er kommunikationsansvarlig hos Salling Group.

Læs også