Tech

Ryan er en 7-årig youtuber, der leger med ting. Sidste år tjente han 150 mio. kr.

Det kan virke banalt, men verdens 10 bedste youtubere har gjort det til en ekstremt lukrativ branche at spille videospil, lege med legetøj eller lave fjollede ting. Tilsammen tjente de sidste år 1,2 mia. kr.

Ryan og hans far smadrer en chokoladefodbold. Når de ikke gør det, leger Ryan med forskelligt legetøj, optager det og sender det på Youtube. Med en indtægt på 22 mio. dollars var han ifølge Forbes sidste år den bedst betalte youtuber i verden. Foto: Screendump fra "Ryan's Toy Review" på Youtube.

Det er sommeren 2015. Ryan er fem år gammel og sover i sin røde ”Lynet McQueen bil”-seng. Hans mor vækker ham og siger, at hun har en overraskelse. Ved siden af sengen står et rødt æg. Det er på størrelse med en badebold. Ryan står op, tager et oppusteligt bat på størrelse med ham selv og slår lidt på ægget.

Inden i er der mere legetøj fra ”Biler”-serien, som han tager ud og leger med.

Klippet på Youtube er næsten syv og et halvt minut langt og er vel rent indholdsmæssigt af en kvalitet, de fleste forældre vil kalde spild af tid.

Men det, der for alvor adskiller Ryan fra naboens knægt, er, at han har 17 mio. følgere på Youtube og klippet er set 934.621.020 gange. Den slags har været med til at gøre Ryan, som i dag er syv år, til den bedst lønnede youtuber med en indkomst det seneste år på 22 mio. dollars, ca. 150 mio. kr.

Det viser en opgørelse fra erhvervsmagasinet Forbes, der har kigget på indkomsterne for de 10 bedst betalte youtubere. De fem af dem – herunder en svensker med 72 mio. følgere - optager sig selv, mens de spiller Minecraft, Call of Duty eller noget helt tredje, en har en make-up serie, og to af dem er brødre, som begge laver underlige ting og sælger merchandise.

Totalt set havde de 10 youtubere sidste år samlet set indtægter for 180 mio. dollars, svarende til 1,2 mia. kr.

Det er måske værd at huske på, hvis drømmen om en professionel tennis/fodbold/golf/håndbold-karriere på podernes vegne viser sig at være en uholdbar forretningsvej.

BRANCHENYT
Læs også